PROJEKTI V TEKU
URBACT IV logo 832x154 acf croppedKako se zaljubiš v središče mesta: URBACT Cities@Heart mreža je tu!

Avtorica: Suzanne Pergal, komunikacijska uradnica Cities@Heart

Kot del Evropskega programa URBACT IV se deset evropskih urbanih območij združuje v mrežo Cities@Heart, posvečeno deljenju najboljših praks in inovacij za izboljšanje upravljanja mestnega središča.


Osijek PosteMesto Osijek, Hrvaška

Klepet s prodajalko v bližnji pekarni, srečanje z starim prijateljem, vse, kar potrebujete na enem mestu … To je le nekaj razlogom, zakaj smo tako navezani na naša mestna središča. Vendar se danes, v 21. stoletju, mestna središča soočajo z več kot le malo konkurence. Od vzpona velikih trgovskih verig do vseprisotnosti spletnega nakupovanja so mestna območja izgubila nekaj svoje prednosti. Posledica mestnega širjenja in naraščajočih vrednosti nepremičnin je prostorska fragmentacija naših mest, ki dodatno obremenjuje vitalnost glavnih ulic. Med vsemi temi izzivi je pomembno razumeti, braniti in izboljšati mestna središča. Tu nastopi mreža URBACT Cities@Heart Action Planning.


Old city centre Celje
Staro mestno jedro, Celje

Program URBACT, ki ga podpirajo sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj (ERDF) Evropske unije, spodbuja trajnostni urbani razvoj v velikih in majhnih evropskih mestih. Letošnje leto označuje začetek URBACT IV, četrte iteracije programa z zagonom 30 omrežij za načrtovanje ukrepov po vsej Evropi in v IPA državah. Da bi izkoristili razumevanje upravljanja in prepoznavanja usklajevanja med javnim, zasebnim in civilnim sektorjem kot gonilnika sprememb, bodo partnerji Cities@Heart sodelovali s pristopom, osnovanim na podatkih ter načrtovali, spremljali in vrednotili uveljavljene politike v urbanih jedrih. Naslednji 2,5 leti bo Cities@Heart mobiliziral deset evropskih urbanih območij. Partnerji v omrežju bodo sodelovali pri razumevanju delovanja mestnih središč in ustvarjanju novih orodij za izboljšanje mestnih središč.

Mrežo koordinira Métropole du Grand Paris, Francija v vlogi vodilnega partnerja. Predstavlja 131 mest v regiji francoske prestolnice, vključno s Parizom. Z obsežnimi izkušnjami na področju lokalnega gospodarstva, arhitekture in urbanizma bo omrežje podpirala Mar Santamaria Varas iz Barcelone v vlogi vodilne strokovnjakinje.

Deset partnerskih omrežij:

Vsak partner v omrežju se srečuje z lastnimi izzivi: izguba prebivalcev na obrobju ali metropolitanskih območjih, nerazvite lokalne trgovske mreže, konflikti, ki jih povzroča intenzivna raba javnega prostora, prehod v okolja brez avtomobilov, gentrifikacija in prekomerni turizem, enakost spolov in vključenost ... Vendar se vsi partnerji lahko strinjajo glede ene stvari: mestna središča so edinstvena, pa ne le zato, ker imajo določen čustveni čar: resnično so življenjska sila naših urbanih družb. Ohranjanje zdravja mestnega jedra je ključno za zagotavljanje vitalnosti lokalnih gospodarstev in blaginje prebivalcev.Fleurus mural
Mural, Fleurus, Belgija

Med trajanjem aktivnosti v mreži bodo člani projektnih skupin partnerjev imeli priložnost potovati po Evropski uniji in si ogledati primere mestnih rešitev, ki spreminjajo mesta na bolje. Sodelovali bodo na transnacionalnih srečanjih, ki jih gostijo partnerji. Začetek je bila poletna univerza URBACT v Malmöju na Švedskem, 28. do 30. avgusta. Tu so se projektni partnerji prvič srečali, da bi razpravljali o okviru svojih omrežij in bolje spoznavali URBACT metodologijo za boljša mesta.Krakow horizontal
Obisk v Krakovski metropoli

V jesenskih mesecih je vodilna strokovnjakinja Mar Santamaria-Varas potovala s predstavnico Pariza, da bi obiskala deset partnerskih projektov po vsej Evropski uniji. Od Poljske do Grčije, od Hrvaške do Portugalske so nedavne mobilnosti prinesle obilje vpogledov v to omrežje urbanih območij. Prvo transnacionalno srečanje omrežja je načrtovano 6. in 7. decembra v Sligu na Irskem. Po končanem obisku osnovne študije s projektnimi partnerji bodo ugotovitve omogočile prehod od znanja k ukrepanju in oblikovanje načrta za naslednji dve leti.Granada market
Granada, Španija

Z dejavnostmi, ki so dobro stekle, Cities@Heart vznemirljivo začenja svojo pot. Redno preverjajte stran na LinkedIn in spletno stran URBACT omrežja, da ostanete na tekočem z ugotovitvami projekta.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje