NOVICE IN OBVESTILA

S trajnostno strategijo za kakovostno sobivanje do večje varnosti v Mestni občini Celje 

V Narodnem domu predstavili našo strategijo na 8. konferenci o varnosti v lokalni skupnosti 

Celje, 6. december 2022 – V veliki dvorani Narodnega doma smo danes gostili konferenco – Varnost v lokalnem okolju, ki jo je pripravila Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru v sodelovanju z Mestno občino Celje. Tema letošnje konference je bila povezanost in prepletenost varnosti v lokalnih skupnostih s cilji trajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov. 

20221206 090509

Kot je običaj ob tovrstnih konferencah, današnja je bila že 8. po vrsti, lokalna skupnosti, ki gosti dogodek, predstavi kakšno aktualno problematiko iz prakse, s katero se sooča z vidika varnosti. 

V Mestni občini Celje smo tako danes na konferenci predstavili našo trajnostno strategijo za kakovostno sobivanje vseh generacij in kako z njenim uresničevanjem doseči večjo varnost v lokalni skupnosti. Zdravstvena kriza, ki jo je sprožila epidemija koronavirusa, je v Mestni občini Celje med prebivalci različnih generacij povzročila številne stiske in vplivala na poslabšanje varnostne situacije v mestu. Zaznanih je bilo več oblik odklonskega vedenja, npr. nasilje do starejših občanov, socialno šibkih, medvrstniško nasilje, povečanje vandalizma, »ekološkega nasilja« itn. Mestna občina Celje se je na te pojave proaktivno odzvala s trajnostno strategijo, s katero želi uveljaviti ravnanja in vrednote, ki bodo omogočali večji občutek varnosti pri občanih in prijaznejše življenjske okolje.

Cilj strategije je izkoreninjanje odklonskih pojavov ter ustvarjanje dolgoročne stabilnosti v lokalni skupnosti. Ključni elementi za doseganje ciljev trajnostne strategije so pravica do dostojanstva in varnosti, empatično sodelovanje ter etična trajnostna znanja.

Uresničevanje ciljev trajnostne strategije za kakovostno sobivanje vseh generacij kar zadeva varnost v lokalni skupnosti zahteva predvsem veliko aktivnosti na področju vzgoje in izobraževanje, stalno aktivacijo medobčinske redarske službe in policije ter odzivanje s primernimi ukrepi.  

Tematiko o trajnostni strategiji Mestne občine Celje v povezavi s varnostjo v lokalni skupnosti smo predstavili tudi v zborniku, ki je izšel ob letošnji konferenci v Celju. 

20221206 112208

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje