Statične strani
EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V CELJU

22. septembra se je zaključil Evropski teden mobilnosti, ki smo ga v Celju preživeli zelo aktivno. Mestna občina Celje je letos skupaj z Zavodom Vozim in v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje, Celjskim mladinskim centrom, Zavodom Celeia Celje, Policijsko postajo Celje, Centrom za krepitev zdravja, NIJZ in celjskimi vrtci ter šolami pripravila bogat program različnih aktivnosti, ki so bile zanimive za vse generacije.  Združili smo moči in na glas pozvali k spremembi potovalnih navad. Občane smo spodbujali, naj namesto avtomobila za svoje poti v službo, šolo ali trgovino raje izberejo katerega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti (hojo, kolesarjenje ali vožnjo s Celebusom). S tem bodo naredili veliko dobrega zase, za lokalno skupnost in za našo skupno prihodnost. Promet je eden glavnih virov onesnaževanja zraka in vzrok podnebnim spremembam, zato je sprememba navad, ki so povezane z mobilnostjo, za vse nas življenjskega pomena. Kljub temu, da se je ETM končal, v Mestni občini Celje še naprej spodbujamo k trajnostni mobilnosti, ki je edina prava pot, če se želimo kot družba razvijati v pravo smer in svojim potomcem zagotoviti čisto okolje. 


ETM ZAMENJAJk1

ETM 20 let


V času ETM smo v Celju organizirali dva PARKirna dneva in v ta namen zaprli del Prešernove ulice v starem mestnem jedru. Bilo je zanimivo in poučno. Prvi PARKirni dan smo pripravili v četrtek, 16. septembra. Otroci iz celjskih vrtcev so bili navdušeni, saj smo posebej zanje pripravili več aktivnosti. Uživali so v bralnem kotičku, razstavili so svoje risbice, s kredami slikali po parkiriščih, si ogledali razstavo Hermanov bonton v Muzeju novejše zgodovine Celje in prisluhnili policistoma na konjih, na kaj vse morajo biti pozorni v prometu. Odrasli so si lahko brezplačno izmerili krvni tlak, sodelovali v delavnici Ali sem fit? in se med drugim preizkusili na ravnotežnih blazinah in deski. Tako otroci kot odrasli so si ogledali tudi kolo, ki ga vozijo paraplegiki. 


Kolo ETM2

ETM popravljen program

ETM za otroke foto MOC

ETM za stareje foto MOC

Policijska konjenicafoto MOC

 Center za krepitev zdravja 

V času Evropskega tedna mobilnosti, torej od 16. do 22. septembra, je Celebus na vseh linijah vozil brezplačno.


Slika1

ETM Celebus

Tako kot na prvem PARKirnem dnevu smo tudi na drugem, ki je bil 22. septembra, občane spodbujali k hoji, kolesarjenju, vožnji s Celebusom in drugim trajnostnim načinom mobilnosti. Otroci iz celjskih vrtcev so znova uživali v bralnem kotičku, razstavili so svoje risbice, s kredami slikali po parkiriščih in prisluhnili policistu, ki jim je razlagal osnove prometne varnosti. Prometne znake in prometna pravila so spoznavali na otroškem poligonu, pri stojnici Tehnoparka Celje so se spoznali z robotkom, pri predstavnikih invalidov pa so spoznali, kaj vse zna pes spremljevalec. Odrasli so si lahko brezplačno izmerili krvni tlak, sodelovali v delavnici Ali sem fit? in se med drugim preizkusili na ravnotežnih blazinah in deski. Veliko zanimanja je požel tudi Celebus cabrio, ki smo ga parkirali na ulici. 

ETM Celje 2. PARKirni dan TEHNOPARK CELJE

ETM PARKirni dan policist
ETM Celje 2. PARKirni dan odsevniki za vejo varnost v prometu
ETM Celje 2. PARKirni dan poligon za otroke

Na drugem PARKirnem dnevu v Celju smo predstavili tudi tandem KolesCE. Obiskovalci so bili nad našo novo pridobitvijo navdušeni, zato verjamemo, da bo tandem prava atrakcija in da se bodo Celjani ter obiskovalci z njima z veseljem vozili po urejenih kolesarskih poteh. V dvoje je namreč lepše in zabavnejše.

ETM Celje 2. PARKirni dan tandem KolesCE

ETM TANDEM Mojca in Miran

V okviru Evropskega tedna mobilnosti smo na različnih lokacijah v mestu uredili talne označbe - peš kažipote, ki občanom sporočajo, koliko minut hoje imajo do nekaterih pomembnih javnih ustanov ali turističnih točk. 


ETM Celje kaipoti 2

Ponosni smo, ker je Mestna občina Celje ena od sedmih slovenskih občin, ki je letos prejela priznanje za 20-letno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti. Priznanje, ki ga je v Ljubljani prevzela podžupanja Breda Arnšek, potrjuje naše dosedanje delo in nas zavezuje, da bomo tudi v prihodnje na različne načine spodbujali trajnostno mobilnost.  
»V Celju trajnostni mobilnosti namenjamo zelo veliko pozornosti. S pomočjo evropskih in državnih sredstev smo v zadnjih letih na tem področju naredili velik razvojni korak naprej. Namestili smo več polnilnic za električne avtomobile ter s sofinanciranjem Eko sklada kupili deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki je okolju prijazen. V sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje smo v Trnovljah zgradili sodobno polnilnico na stisnjen zemeljski plin, ki ni namenjena samo polnjenju Celebusov, ampak tudi drugim vozilom na to vrsto pogona. Lani smo celovito obnovili del Gubčeve in Lilekove ulice v starem mestnem jedru, ki sta zdaj varni za pešce in kolesarje. Zgradili smo tudi sistem vozlišča Park&Ride. Sistem izposoje javnih koles KolesCE je zelo priljubljen in ima že več kot 10.000 registriranih uporabnikov. Gradimo nove kolesarske povezave in občane na različne načine spodbujamo, da se v službo, trgovino in po opravkih namesto z avtom odpravijo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti«, je ob prevzemu priznanja povedala podžupanja Breda Arnšek.  


LOGO

Priznanje ETM

Slika1

 V Celju smo v pripravo in izvedbo Evropskega tedna mobilnosti vložili vse svoje znanje in izkušnje. Delali smo s srcem in veseljem, kar so opazili tudi novinarji. Veseli smo, da so zelo veliko poročali o pomenu trajnostne mobilnosti in tako prispevali k ozaveščanju naših občank in občanov.  Posneli smo tudi video PARKirnega dneva, ki je požel veliko zanimanje, saj ni bil posnet samo s kamero, temveč tudi z brezpilotnim zrakoplovom (dron). Pri snemanju z dronom smo spoštovali novo evropsko zakonodajo na tem področju in let predhodno najavili  Javni Agenciji  RS za civilno letalstvo v Ljubljani.  Ogledate si ga lahko tukaj:   https://youtu.be/sykmBEDwrf8
ETM v Celju ekipa MOC in Zavoda Vozim kopija


TRAJNOSTNA MOBILNOST - STRATEŠKA RAZVOJNA USMERITEV MESTNE OBČINE CELJE

Trajnostna mobilnost je strateška razvojna usmeritev Mestne občine Celje, v okviru katere si z različnimi ukrepi prizadevamo za čistejši zrak, varovanje okolja in bolj prijazno življenjsko okolje.
V mednarodni skupnosti je dozorelo spoznanje, da segrevanje ozračja predstavlja veliko grožnjo naravnemu okolju in življenju na zemlji ter da je obvladovanje podnebnih sprememb največji izziv, s katerim se spopada človeštvo. Nepreudarno poseganje v naravo, gospodarske aktivnosti, ki ne upoštevajo okoljskih zavez, in način življenja, ki ne spoštuje vrednot trajnostne mobilnosti, preprosto nimajo več prihodnosti.
Znano je, da je promet eden glavnih povzročiteljev emisij toplogrednih plinov, zato ukrepi na tem področju predstavljajo velik izziv in so ključni na poti do temeljnega cilja – nizkoogljične družbe.
V Celju smo jih opredelili s celostno prometno strategijo MOC, njeno osnovno vodilo in sporočilo pa je, da je treba za uresničevanje trajnostne mobilnosti spremeniti potovalne navade. To v praksi pomeni, da se v službo, v šolo, v trgovino in po opravkih namesto z avtomobilom odpravimo peš, s kolesom, javnim prevozom ali drugimi alternativnimi oblikami trajnostne mobilnosti.
V Celju se lahko pohvalimo, da smo z različnimi projekti, ki so sofinancirani z evropskimi in državnimi sredstvi, na področju trajnostne mobilnosti naredili velik korak naprej. S tem smo zagotovili bolj zdravo, prijetno in kvalitetnejše okolje za življenje in delo.


Projekti na področju trajnostne mobilnosti

Namestili smo več polnilnic za električne avtomobile, kupili deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin, v sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje smo v Trnovljah zgradili sodobno CNG polnilnico, kjer se ne polnijo samo avtobusi, ampak tudi druga vozila na to vrsto pogona.

Slika3Celebus (Foto: Edi Einspieler)


Lani smo obnovili del Gubčeve in Lilekove ulice, ki sta zdaj varni za pešce in kolesarje.

Slika4Obnovljena dela Gubčeve in Lilekove ulice v središču mesta. (Foto: Gregor Katič)


Na obrobju mesta, na Ulici XIV. divizije, smo lani odprli sistem vozlišča Park&Ride.

Slika5Sistem vozlišča Park&Ride (Foto: Jan Grušovnik Drone)


Gradimo kolesarske povezave v Mestni občini Celje. Prihodnje leto, ko bo projekt Ureditev mreže kolesarskih povezav v MOC, zaključen, bomo v mestu in okolici imeli 44 na novo urejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale udobno in prijetno kolesarjenje.


Sistem KolesCE

Sistem KolesCE, ki smo ga uvedli jeseni 2018, se je odlično prijel. V Celju imamo zdaj 34 postaj in 178 koles. Ko dobimo še električna kolesa, bomo imeli skupno 221 koles.


Slika6

Postaja za izposojo javnih koles v središču mesta. (Foto: Edi Einspieler)


V sistemu KolesCE imamo že več kot desettisoč registriranih uporabnikov

Konec avgusta se je sistemu KolesCE registriral 10.000. uporabnik. To je 18-letni Tilen Stanko iz Tabora pri Vranskem, dijak 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (program strojni tehnik) v Celju, ki v prostem času zelo rad kolesari.


Tilen Stanko: »Že dolgo sem razmišljal, da bi se registriral, vendar sem okleval, ker sem mislil, da je sistem zapleten in da ga ne bom znal uporabljati. Zdaj sem spoznal, da je zelo enostaven, zato sem ga priporočal tudi prijateljem in sošolcem. Tistega dne, ko sem se registriral, sem bil na treningu nogometa. Peš bi moral iz centra mesta do City Centra, vendar so me bolele noge, zato sem se na hitro odločil, da bom najel kolesce. Ko sem si naložil aplikacijo in spoznal, da je celoten postopek najema zelo enostaven, sem bil navdušen. Od takrat dalje sem reden uporabnik. Kadar sem v Celju in imam opravke, se vedno zapeljem s kolescem. Do zdaj sem se vozil z električnimi kolesi, seveda pa bom preizkusil tudi navadna. V Taboru pri Vranskem, kjer sem doma, sistema KolesCE še nimamo. Želim si, da bi ga kmalu dobili, ker je ta projekt, v katerem sodeluje več občin, res super. Tudi mi, mladi, se zavedamo, kako pomembna je trajnostna mobilnost. Želimo si, da bi generacije, ki bodo prišle za nami, živele v čistejšem okolju. Podnebne spremembe nas zelo skrbijo, zato podpiramo vse ukrepe, ki vodijo v trajnostni razvoj.«Slika7Tilen Stanko na levi. (Foto: MOC)


Celje se pelje trajnostno

https://www.facebook.com/knezjemestocelje/videos/546006136684657

Z novo krovno znamko trajnostnega načina premikanja »Celje se pelje« želimo občanke in občane, pa tudi obiskovalce, navdušiti nad vsemi trajnostnimi oblikami mobilnosti, torej ne samo nad kolesarjenjem, temveč tudi nad hojo in vožnjo s Celebusom. Pri promociji kolesarskih povezav sodelujemo z Zavodom Vozim.

David Razboršek, predstavnik Zavoda Vozim: »Kampanjo začenjamo z znamko Celje se pelje s kolesom. V mestu, kot je Celje, je vožnja s kolesom hitra, poceni, prijazna okolju in zdrava za naše telo in um. Mestna občina Celje ima že zdaj dobro kolesarsko infrastrukturo. Ko bo prihodnje leto zaključila projekt in do konca uredila mrežo kolesarskih povezav, bo kolesarjenje še bolj varno in prijetno.
Vsa velika mesta si prizadevajo postati 15 minutna mesta. To pomeni, da lahko občani, kadar imajo opravke, pot od točke A do točke B na kolesu opravijo v 15 minutah. Celjani takšno mesto že imamo, zato vabimo vse, ki jim kolesarjenje še ni prišlo v navado, da sedejo na kolo. Prednosti, ki jih prinaša kolesarjenje, je res veliko.
Ponosni smo, da so se nam kot ambasadorji kolesarjenja pridružili župan Bojan Šrot, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tonček Kregar in podjetnica Hajdi Korošec Jazbinšek. V kratkih filmih, ki jih bomo delili na družbenih omrežjih, boste spoznali njihove kolesarske zgodbe« in še marsikaj zanimivega.«

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje