Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
Statične strani

Evropski teden mobilnosti v Celju

Evropski teden mobilnosti v Celju Na Mestni občini Celje občane na različne načine spodbujamo, da se v službo, trgovino in po opravkih namesto z avtom odpravijo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti. Skupaj z Zavodom Vozim se pripravljamo na Evropski teden mobilnosti, ki bo letos od 16. do 22. septembra in bo po vsej Sloveniji potekal pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Ponosni smo, ker je Mestna občina Celje ena od sedmih slovenskih občin, bo letos dobila priznanje za 20-letno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti.

Skupaj z Zavodom Vozim in v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje, Celjskim mladinskim centrom, Zavodom Celeia Celje, Policijsko postajo Celje, Centrom za krepitev zdravja, NIJZ in celjskimi vrtci ter šolami pripravljamo bogat program različnih aktivnosti, ki bodo zanimive za vse generacije.

Parkirna dneva bomo pripravili v četrtek, 16. septembra, in v sredo, 22. septembra, med 9. in 14. uro. V ta namen bomo za promet zaprli del Prešernove ulice in sicer od gostinskega lokala Pri lažnivi priči do slaščičarne Zvezda.

Vse voznike prosimo za razumevanje in jih naprošamo, naj osebne avtomobile v tem času parkirajo na drugih parkiriščih.

V času Evropskega tedna mobilnosti, torej od 16. do 22. septembra, bo Celebus na vseh linijah vozil brezplačno.

Slika1


Združili bomo moči in na glas pozvali k spremembi potovalnih navad. Občane želimo spodbuditi, naj namesto avtomobila za svoje poti v službo, šolo ali trgovino raje izberejo katerega izmed bolj trajnostnih načinov mobilnosti (hojo, kolesarjenje ali vožnjo s Celebusom). S tem bodo naredili veliko dobrega zase, za lokalno skupnost in za našo skupno prihodnost. Promet je eden glavnih virov onesnaževanja zraka in vzrok podnebnim spremembam, zato je sprememba navad, ki so povezane z mobilnostjo, za vse nas življenjskega pomena.

Slika2


Trajnostna mobilnost – strateška razvojna usmeritev Mestne občine Celje
Trajnostna mobilnost je strateška razvojna usmeritev Mestne občine Celje, v okviru katere si z različnimi ukrepi prizadevamo za čistejši zrak, varovanje okolja in bolj prijazno življenjsko okolje.

V mednarodni skupnosti je dozorelo spoznanje, da segrevanje ozračja predstavlja veliko grožnjo naravnemu okolju in življenju na zemlji ter da je obvladovanje podnebnih sprememb največji izziv, s katerim se spopada človeštvo. Nepreudarno poseganje v naravo, gospodarske aktivnosti, ki ne upoštevajo okoljskih zavez, in način življenja, ki ne spoštuje vrednot trajnostne mobilnosti, preprosto nimajo več prihodnosti.

Znano je, da je promet eden glavnih povzročiteljev emisij toplogrednih plinov, zato ukrepi na tem področju predstavljajo velik izziv in so ključni na poti do temeljnega cilja – nizkoogljične družbe.

V Celju smo jih opredelili s celostno prometno strategijo MOC, njeno osnovno vodilo in sporočilo pa je, da je treba za uresničevanje trajnostne mobilnosti spremeniti potovalne navade. To v praksi pomeni, da se v službo, v šolo, v trgovino in po opravkih namesto z avtomobilom odpravimo peš, s kolesom, javnim prevozom ali drugimi alternativnimi oblikami trajnostne mobilnosti.

V Celju se lahko pohvalimo, da smo z različnimi projekti, ki so sofinancirani z evropskimi in državnimi sredstvi, na področju trajnostne mobilnosti naredili velik korak naprej. S tem smo zagotovili bolj zdravo, prijetno in kvalitetnejše okolje za življenje in delo.

Projekti na področju trajnostne mobilnosti
Namestili smo več polnilnic za električne avtomobile, kupili deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin, v sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje smo v Trnovljah zgradili sodobno CNG polnilnico, kjer se ne polnijo samo avtobusi, ampak tudi druga vozila na to vrsto pogona.

Slika3Celebus (Foto: Edi Einspieler)


Lani smo obnovili del Gubčeve in Lilekove ulice, ki sta zdaj varni za pešce in kolesarje.

Slika4Obnovljena dela Gubčeve in Lilekove ulice v središču mesta. (Foto: Gregor Katič)


Na obrobju mesta, na Ulici XIV. divizije, smo lani odprli sistem vozlišča Park&Ride.

Slika5Sistem vozlišča Park&Ride (Foto: Jan Grušovnik Drone)


Gradimo kolesarske povezave v Mestni občini Celje. Prihodnje leto, ko bo projekt Ureditev mreže kolesarskih povezav v MOC, zaključen, bomo v mestu in okolici imeli 44 na novo urejenih odsekov kolesarskih povezav v skupni dolžini 30 kilometrov, ki bodo z nekaj manj kot 27 kilometri že zgrajene kolesarske infrastrukture omogočale udobno in prijetno kolesarjenje.

Sistem KolesCE
Sistem KolesCE, ki smo ga uvedli jeseni 2018, se je odlično prijel. V Celju imamo zdaj 34 postaj in 178 koles. Ko dobimo še električna kolesa, bomo imeli skupno 221 koles.

Slika6
Postaja za izposojo javnih koles v središču mesta. (Foto: Edi Einspieler)


V sistemu KolesCE imamo že več kot desettisoč registriranih uporabnikov
Konec avgusta se je sistemu KolesCE registriral 10.000. uporabnik. To je 18-letni Tilen Stanko iz Tabora pri Vranskem, dijak 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (program strojni tehnik) v Celju, ki v prostem času zelo rad kolesari.

Tilen Stanko: »Že dolgo sem razmišljal, da bi se registriral, vendar sem okleval, ker sem mislil, da je sistem zapleten in da ga ne bom znal uporabljati. Zdaj sem spoznal, da je zelo enostaven, zato sem ga priporočal tudi prijateljem in sošolcem. Tistega dne, ko sem se registriral, sem bil na treningu nogometa. Peš bi moral iz centra mesta do City Centra, vendar so me bolele noge, zato sem se na hitro odločil, da bom najel kolesce. Ko sem si naložil aplikacijo in spoznal, da je celoten postopek najema zelo enostaven, sem bil navdušen. Od takrat dalje sem reden uporabnik. Kadar sem v Celju in imam opravke, se vedno zapeljem s kolescem. Do zdaj sem se vozil z električnimi kolesi, seveda pa bom preizkusil tudi navadna. V Taboru pri Vranskem, kjer sem doma, sistema KolesCE še nimamo. Želim si, da bi ga kmalu dobili, ker je ta projekt, v katerem sodeluje več občin, res super. Tudi mi, mladi, se zavedamo, kako pomembna je trajnostna mobilnost. Želimo si, da bi generacije, ki bodo prišle za nami, živele v čistejšem okolju. Podnebne spremembe nas zelo skrbijo, zato podpiramo vse ukrepe, ki vodijo v trajnostni razvoj.«

Slika7Tilen Stanko na levi. (Foto: MOC)


Celje se pelje trajnostno
Z novo krovno znamko trajnostnega načina premikanja »Celje se pelje« želimo občanke in občane, pa tudi obiskovalce, navdušiti nad vsemi trajnostnimi oblikami mobilnosti, torej ne samo nad kolesarjenjem, temveč tudi nad hojo in vožnjo s Celebusom. Pri promociji kolesarskih povezav sodelujemo z Zavodom Vozim.

David Razboršek, predstavnik Zavoda Vozim: »Kampanjo začenjamo z znamko Celje se pelje s kolesom. V mestu, kot je Celje, je vožnja s kolesom hitra, poceni, prijazna okolju in zdrava za naše telo in um. Mestna občina Celje ima že zdaj dobro kolesarsko infrastrukturo. Ko bo prihodnje leto zaključila projekt in do konca uredila mrežo kolesarskih povezav, bo kolesarjenje še bolj varno in prijetno.

Vsa velika mesta si prizadevajo postati 15 minutna mesta. To pomeni, da lahko občani, kadar imajo opravke, pot od točke A do točke B na kolesu opravijo v 15 minutah. Celjani takšno mesto že imamo, zato vabimo vse, ki jim kolesarjenje še ni prišlo v navado, da sedejo na kolo. Prednosti, ki jih prinaša kolesarjenje, je res veliko.

Ponosni smo, da so se nam kot ambasadorji kolesarjenja pridružili župan Bojan Šrot, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tonček Kregar in podjetnica Hajdi Korošec Jazbinšek. V kratkih filmih, ki jih bomo delili na družbenih omrežjih, boste spoznali njihove kolesarske zgodbe« in še marsikaj zanimivega.«

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje