Dogodki občine

Mestna občina Celje v Evropskem tednu mobilnosti (ETM) 2022 

Mestna občina Celje letos že 21. leto sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti (ETM), ki poteka od 16. do 22. septembra 2022. V tem času pripravljamo raznolik program dogodkov in aktivnosti, ki jih snujemo z Zavodom Vozim in s številnimi drugimi partnerji pri tem projektu. Večina dogajanja je tradicionalno v mestnem središču. Kot vselej ob tem projektu se tudi v tem letu vsi skupaj potrudimo, da v času ETM za pot v službo, šolo in po opravkih izberemo bolj trajnostne oblike mobilnosti, kolo, javni prevoz ali pa se na krajše razdalje odpravimo kar peš. Naj bo to tudi spodbuda, da bo bolj trajnostni način premikanja čim bolj postala naša življenjska stalnica, s tem bomo pomembno prispevali k varovanju okolja, čistejšemu zraku, boljšemu zdravju in počutju.  Naj še spomnimo, da je Mestna občina Celje lani prejela priznanje za 20-letno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti. Priznanje potrjuje naše dosedanje delo in nas zavezuje, da bomo tudi v prihodnje na različne načine spodbujali trajnostno mobilnost.  


podpis ETM

Oglejte si podrobnejši program letošnjega ETM v Mestni občini Celje:Z »Dnevom brez avtomobila« končali Evropski teden mobilnosti v Celju 

Celje, 22. september 2022 -  Z zaključno prireditvijo, »Dan brez avtomobila« (oziroma uradno »2. Parkirni dan«), ki je postregla z živahnim dogajanjem na za promet popolnoma zaprtem delu Prešernove ulice, smo dopoldan sklenili letošnji program Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v Celju. 

foto1 purg
Foto: Andraž Purg

V sklopu programa na Prešernovi ulici, ki je bila za promet zaprta od 9. do 13. ure, smo predstavili javni mestni potniški promet Celebus sistem javne izposoje koles – KolesCE in  še nekaj drugih storitev s področja trajnostne mobilnosti, kot sta na primer brezogljična dostava Pošte Slovenije in Prostofer. Pripravili smo prometni poligon in predstavljali varno uporabo e-skiroja, svoje stojnice so imeli policija, ki je podajala koristne informacije o varnosti v prometu, Center za krepitev zdravja ZD Celje, kjer so se obiskovalci lahko seznanili s programi za zdrav življenjski slog in Tehnopark Celje, kjer so predstavljali svoje zanimive projekte itn.  

Prešernova ulica pa je bila predvsem v znamenju otrok iz celjskih osnovnih šol in vrtcev, ki so s poslikavami parkirišč, talnimi igrami, razstavo risbic in drugimi aktivnostmi popestrili dogajanje na ulici. 

Letošnjega programa žal nismo uspeli izvesti v celoti, zaradi slabega vremena je odpadlo nekaj dogodkov, ki smo jih načrtovali za pretekli konec tedna. Na to soboto pa je prestavljen projekt Celjskega mladinskega centra (MCC) S KolesCEm na pot, ki vključuje kolesarjenje na treh različno zahtevnih trasah (Viseči most, Šmartinsko jezero, Celje-Laško-Rimske Toplice). 

foto2 purg
Foto: Andraž Purg

Izjavi ob zaključku ETM: 

Miran Gaberšek, vodja projekta ETM na Mestni občini Celje: 

»Danes nas je pričakal čudovit dan in takšen je bil tudi odziv vseh udeležencev dogodka. Največ je bilo otrok iz osnovnih šol in vrtcev, prišli so tudi dijaki in starejši ter ostali občani. Cilj današnjega dogodka in projekta ETM je bil dosežen, saj smo ljudem predstavili, da lahko cesto in ulico namenimo tudi drugim vsebinam in ne le avtomobilom in parkiriščem. Veselimo se prihodnjih dogodkov s področja trajnostne mobilnosti. »

Anja Zagomilšek, Zavod Vozim, zavod za inovativno izobraževanje: 

»Menim, da je bil letošnji že 21. Evropski teden mobilnosti v Mestni občini Celje ponovno odlično izveden. Vesela sem, da se je pridružilo zelo veliko udeležencev, ki so nagovarjali različne ciljne skupine. Na zaključku ETM je bilo prisotnih veliko šol in vrtcev. prišlo je 262 otrok in 30 spremljevalcev. Na ulici, ki smo jo zaprli za avtomobile, so se zvrstile številne aktivnosti, na njej smo otrokom pripravili igrišča.  


foto5
Na fotografiji Anja Zagomilšek in Miran Gaberšek (Foto: MOC) 

V sklopu letošnjega programa ETM smo včeraj v prostorih Celjskega mladinskega centra izvedli t. i. »Strukturiran dialog z mladimi na temo spodbujanja trajnostne mobilnosti med mladimi«. Na pogovoru so dijaki predstavili številne zanimive ideje s področja trajnostne mobilnosti. Več o tem v avdio izjavah, ki jih prilagamo. 

Letošnji program Evropskega tedna mobilnosti v Celju je na podlagi programskih usmeritev Mestne občine Celje pripravil Zavod Vozim, v sodelovanju s številnimi drugimi ustanovami, organizacijami in podjetji: Nomagom, Celjskim mladinskim centrom, Zavodom Celeia Celje, Tehnoparkom Celje, Ljudsko univerzo Celje, JZ Socio, Muzejem novejše zgodovine Celje, ZD Celje, Policijsko upravo Celje, Pošto Slovenije, ZŠAM Celje itn. 

foto4 purg

Jutri ob zaključku ETM popolna zapora dela Prešernove ulice 

Celje, 21. september 2022 – Zaradi izvedbe programa Evropskega tedna mobilnosti (ETM), »Dan brez avtomobila«, bo jutri, 22. septembra,  od 6.00 do 14.00 ure za promet popolna zapora dela Prešernove ulice in javne poti Zagata – Ozka ulica. Zapora bo označena z ustrezno cestno prometno signalizacijo za njeno izvedbo pa bodo skrbeli reditelji. Z jutrišnjo prireditvijo v središču mesta bomo tudi zaključili letošnji program Evropskega tedna mobilnosti v Celju. 

skica zapore Preernove ulice


V času prireditve »Dan brez avtomobila«, od 9. do 13. ure,  bo na Prešernovi ulici vsebinsko raznoliko in živahno dogajanje.  V sodelovanju z Zavodom Vozim in drugimi partnerji smo pripravili številne aktivnosti za otroke (bralni kotiček na prostem, poslikava parkirišč na zaprti ulici, talne igre za otroke, razstava otroških risbic). 

Pobliže bo mogoče spoznati Celebus in sistem KolesCE ter različne oblike mobilnosti, storitev Prostofer, brezoglično dostavo Pošte Slovenije. Policija bo opozarjala na varnost v prometu, prikazan bo fit program za vse generacije, predstavili se bodo športni klubi itn. 

V času spremenjene prometne ureditve v središču mesta vse udeležence v prometu prosimo za razumevanje in strpnost ter jih vabimo, da jutri za prihod v mesto uporabijo trajnostne oblike prevoza, kolo, javni promet ali da se na pot odpravijo peš. 

Glede dostave lokale in stanovalce prosimo, da dostavo opravijo najkasneje do 9.00 ure, ko se na Prešernovi ulici pričnejo dogodki in fizično vožnja ne bo več možna. Informativne kolesarske table novost ob letošnjem ETM v Celju 

Celje, 21. september 2022 – V minulih dneh smo na nekaterih mestih v Celju postavili informativne kolesarske table, ki so opremljene s podatki o pomembnih turističnih in drugih točkah v Celju in kolesarski infrastrukturi. Namestitev tabel smo izvedli v sklopu  evropskega projekta »Mreža kolesarskih povezav v Mestni občini Celje«. Veseli nas, da lahko to novost v mestu predstavimo v času Evropskega tedna mobilnosti (ETM) v Celju. 

foto table1

Informativne kolesarske table so trenutno na šestih mestih v Celju in sicer v mestnem parku, na vozlišču Park&Ride v Ulici XIV. divizije, na Savinjskem nabrežju, pri Letnem kopališču, na Šmartinskem jezeru in v Zagradu. 

Na tablah so oznake s smermi in razdaljami do zanimivih in pomembnih točk v Celju, opremljene so z zemljevidi, na katerih so označene postaje Kolesca, servisna stojala, števci kolesarjev. 

foto table2

Za celostno podobo tabel, ki vključujejo že uveljavljeni slogan »Celje se pelje s kolesom«, so poskrbeli v Zavodu Vozim, table pa so v minulih dneh postavili delavci VOC-a Celje. 

Vrednost namestitve informativnih kolesarskih tabel, ki so še en korak k prijaznejši infrastrukturi za kolesarje v mestu,  znaša 30  tisoč evrov brez DDV, financiramo pa jih iz omenjenega projekta izgradnje kolesarskih povezav v Celju, vrednega 2,4 milijone evrov. 

foto table3Priljubljeni Kolesar tudi pred Mestno občino Celje 

Celje, 20. september 2022 - Inštalacija Kolesar je v času Evropskega tedna mobilnosti (ETM) postavljena še pred stavbo Mestne občine Celje.    

20220919 121608

Jeklena konstrukcija kolesarja, ki so jo izdelali na Šolskem centru Celje (smer strojništvo), njeno izdelavo pa financirali v Zavodu Celeia, je v času pred dirko na Krekovem trgu navduševala številne prebivalce in obiskovalce Celje.    

Številni so se radi fotografirali ob inštalaciji in fotografije objavljali na družbenih omrežjih.  Inštalacija izhaja iz logotipa Tour of Slovenija (Dirka po Sloveniji).  

Izkoristite priložnost v času ETM in se fotografirajte z zelenim kolesarjem še pred Mestno občino Celje.


Vreme kroji program Evropskega tedna mobilnosti v Celju

Celje, 16. september 2022 – Danes se je začel Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo trajal do četrtka 22. septembra. Program letošnjega ETM v Celju se žal ni začel povsem po načrtih. Zaradi neugodnega vremena smo morali uvodni dogodek,  t. i. Prvi parkirni dan na delno zaprti Prešernovi ulici, odpovedati. 

V sodelovanju s partnerji smo načrtovali živahno in vsebinsko pestro dogajanje s predstavitvijo različnih aktivnosti s področja trajnostne mobilnosti in zdravega življenjskega sloga. Verjamemo, da nam bo uspelo uresničiti drugi parkirni dan ob koncu ETM, prihodnji četrtek. 

Smo pa vseeno ustvarili razstavo risbic iz celjskih vrtcev in osnovnih šol ter talne igre za razgibavanje v prehodu v Protasijev dvorec nasproti Mestne občine Celje (Trg celjskih knezov 10). 

20220916 092246 01

20220916 104512 01


Zaradi napovedanega slabega vremena bo za teden dni prestavljen projekt Celjskega mladinskega centra (MCC), S KolesCEm na pot, predviden za to soboto, Zavod Celeia Celje ta konec tedna  ne bo izvedel napovedanih vodenj, Tehnopark pa to soboto ne znanstvenega šova in programiranja Photonov. 
Nadejamo se, da bo v prihodnjem tednu več sreče z vremenom in da bomo lahko v čim večji meri uresničili letošnji program ETM v Celju 

Tudi letos brezplačen Celebus
Ponovimo, da bo v času ETM, od 16. do 22. septembra 2022, vožnja s Celebusom za nove uporabnike brezplačna. Potniki, ki niso stalni uporabniki javnega mestnega prometa v Celju bodo pri vstopu na Celebus prejeli vozovnico, za katero pa jim ne bo treba plačati. Uporabniki terminskih vozovnic (letne, mesečne, tedenske) in prednaloženih dnevnih vozovnic pa jih ob vstopu na avtobus uporabijo (validirajo) enako kot doslej. 


ETM CSP 1080x1080px2


Spreminjanje mobilnostnih navad je evolucija, v Celju pa to počnemo uspešno 

Novinarska konferenca Mestne občine Celje pred začetkom ETM 

Celje, 13. september 2022 - Mestna občina Celje bo letos že enaindvajsetič sodelovala v projektu Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki se bo začel v petek, 16. septembra. Tudi letos smo v sodelovanju z Zavodom Vozim zasnovali bogat in raznolik program dogajanja v času ETM (trajal bo od 16. - 22. septembra 2022). Predstavili smo ga na dopoldanski novinarski konferenci v mestnem parku, prav tako naše ukrepe in dosežke v zadnjih letih ter aktualne projekte na področju trajnostne mobilnosti v Mestni občini Celje. 

foto1


Župan Mestne občine Celje, Bojan Šrot, je povedal, da je trajnostna mobilnost že nekaj časa strateška razvojna usmeritev MOC in da s številnimi aktivnostmi poskušamo postopoma spremeniti navade ljudi v prid trajnostne mobilnosti. Kot je še poudaril, je ena najtežjih stvari in tudi dolgotrajen proces spreminjati lastne navade. Pri tem je navedel nekaj pomembnih dosežkov na področju trajnostne mobilnosti. 

»Že pred nekaj leti smo začeli s procesom postopnega umika avtomobilov iz mestnega središča. Težko si je predstavljati koliko odzivov vzbudi ukinitev nekaj parkirišč v mestnem jedru, kot se je to zgodilo na delu Ljubljanske ceste in pri Savinjskem nabrežju in Savinovi ulici, deloma tudi v Lilekovi in Gubčevi ulici. Izkušnje kažejo, da nejevoljnemu odzivu sledi prilagoditev, danes pa bo verjetno večina ljudi dejala, da so bile to dobre odločitve.«  

Župan je napovedal nadaljevanje teh procesov na evolutiven način in kot prvi takšen projekt omenil postopek umik avtomobilov na delu Prešernove ceste, od začetka sedanje peš cone do stavbe sodišča, z uvedbo mešanega prometa.

Župan je še dodal, da ne gre samo za ukinjanje parkirišč, ampak jih je treba nadomestiti na bližnjih lokacijah. V novi finančni perspektivi je napovedal izgradnjo parkirne hiše na Ulici XIV. divizije, še enega P&R vozlišča na območju Brega, ob cesti v Laško, v načrtu je tudi dograditev parkirne hiše na Ljubljanski cesti. 

Med dosežki je izpostavil še uspešno uvedbo sistema javne izposoje koles KolesCe, ki ima že več kot 13 tisoč uporabnikov, v prihodnjih dneh bomo dodali še štiri nove postaje v primestnih naseljih. 
Prav tako je poudaril uspešno uveljavitev Celebusa, kjer linije prav tako nameravamo širiti v primestna naselja, a bo to odvisno do spodbud države za nakup ekoloških avtobusov, ki jih potrebujemo za širitev. 

Med aktualnimi projekti smo na novinarski konferenci predstavili še izgradnjo mreže kolesarskih povezav v mestu, ta projekt bo zaključen prihodnje leto, ko bo Celje bogatejše za 40 novih odsekov varnejših kolesarskih povezav v skupini dolžini več kot 30 kilometrov. 

V teh dneh na šestih lokacijah nameščamo informativne kolesarske table, kar bo ena od pridobitev letošnjega ETM za mesto. 


foto3

Veseli nas, da se je naše novinarske konference pred začetkom ETM udeležila tudi nacionalna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti, mag. Polona Demšar Mitrovič, z ministrstva za infrastrukturo. Opozorila je, da smo postali sedeča družba, kar vpliva na zdravje, da je promet postal širši družbeni problem in da ETM omogoča vpogled v možnosti spremembe mobilnostnih navad. 

»Pobuda za ETM, ki je bila zastavljena pred 21. leti, najprej kot dan brez avtomobila, raste in dobiva vse več privržencev, povečuje se tudi število sodelujočih občin, letos jih je v projektu kar 96. Mestna občina Celje je res intenzivno pristopila k temu projektu ter spreminjanju navad. Odlični dosežki so vidni in smo jih prepoznali, zato je Celje lani tudi dobilo priznanje za dolgoletno sodelovanje v projektu ETM. Slogan letošnjega projekta je Trajnostno povezani, kar med drugim tudi pomeni, da vrnemo ulice ljudem, da uporabljamo javni prevoz, ki ima lahko družabno funkcijo.« 

Miran Gaberšek
, višji svetovalec za promet na oddelku za okolje in prostor ter komunalo na MOC pa je poudaril, da je doslej ETM v Mestni občini Celje naletel na dober odziv in da se je dolgoletno vztrajanje izplačalo, saj ljudje postopoma spreminjajo svoje potovalne navade. »Letošnji program ETM, ki smo ga zasnovali v sodelovanju z Zavodom Vozim, je znova raznolik in bogat. Poudarek je na brezplačnem javnem prevozu s Celebusom v času ETM in dveh parkirnih dnevih, ob začetku in koncu letošnjega projekta. Takrat bodo Prešernovo ulico zavzeli učenci in dijaki ter predstavniki drugih generacij, predstavili bomo različne mobilnostne prakse in aktivnosti za zdrav življenjski slog. Letošnja posebnost bo ob v sodelovanju Pošte Slovenije brezogljična dostava poštnih pošiljk v mestnem jedru in predstavitev e-poštnih vozil.«  


Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje