Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Najbolj kakovostna voda je v studencu Skalna klet


Celje, 16. januar 2020 – Na Mestni občini Celje smo lani zaradi skrbi za zdravje občanov ponovno naročili analize, s katerimi smo preverili kakovost vode iz studenca Gabrovka, Meškovega studenca in studenca Skalna klet (Dornov studenec). Analize, ki so jih opravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so pokazale, da je najbolj kakovostna voda v studencu Skalna klet. Vsi vzorci, ki so bili v tem studencu odvzeti lani, in tudi vsi tisti, ki so bili odvzeti predlani, so bili ocenjeni kot zdravstveno ustrezni.

Studenec Skalna klet Dornov studenec
Studenec Skalna klet (Dornov studenec)

Drugačno pa je stanje v studencu Gabrovka. Analize so tako kot v letu 2018 pokazale, da je v tem studencu  mikrobiološka kakovost vode najslabša, zato strokovnjaki svetujejo, da je občani ne uporabljajo za pitje. V kolikor jo bodo kljub opozorilom uporabljali, jo morajo pred pitjem temeljito prekuhati.  Vsi štirje vzorci, ki so bili lani v vseh štirih  letnih časih odvzeti v studencu Gabrovka, so bili namreč zaradi prisotnosti fekalnih bakterij zdravstveno neustrezni. Predlani so bili v tem studencu mikrobiološko neustrezni trije od štirih odvzetih vzorcev.


Tudi vodo iz Meškovega studenca je po mnenju strokovnjakov potrebno preventivno prekuhati. V enem od štirih  odvzetih vzorcev so bile prisotne fekalne bakterije.
Strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano  poudarjajo, da občani vodo iz vseh treh studencev uporabljajo na lastno odgovornost in da so rezultati analiz odraz trenutne kakovosti vode. Zavedati se morajo, da območje studencev ni zaščiteno in pod nadzorom, da voda ni obdelana s postopki priprave in da se lahko njena kakovost zaradi obilnejših padavin ali drugih vzrokov zelo hitro spremeni.
V vodi vseh treh studencev pa so poleg mikrobioloških analiz opravili tudi fizikalno-kemijske. Po fizikalno-kemijskih parametrih so bili vsi odvzeti vzorci iz vseh treh studencev skladni s kriteriji Pravilnika o pitni vodi. V vzorcih ni bilo prisotnih pesticidov in industrijskih onesnaževal. Tudi koncentracije nitritov so bile nizke. Vode so bile srednje trde do trde. Najbolj trda je bila voda iz Dornovega studenca, najmanj pa iz studenca Gabrovka. Povprečna pH vrednost vode v studencu Gabrovka je znašala 8, v ostalih dveh pa 7,6.  

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje