Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Sinoči smo slovesno odprli prenovljen Muzejski trg  

Celje, 24. april 2019 – Sinoči smo slovesno odprli prenovljen Muzejski trg, ki je poleg izgradnje telovadnice ob I. OŠ. ena največjih občinskih investicij v zadnjih letih. Ob odprtju, ki ga je s svojim nastopom popestril pihalni orkester Glasbene šole Celje, pa se nismo veselili samo nove gospodarske infrastrukture in sodobne opreme na trgu, ampak tudi izjemnega  arheološkega zaklada, ki leži v novo zgrajenem podzemnem objektu in dopolnjuje našo bogato kulturno dediščino, na katero smo v Celju izjemno ponosni. 

Muzejski trg Splet Kati
Foto: Gregor Katič


Kot je dejal župan Bojan Šrot, smo pred pričetkom obnove Muzejskega trga pričakovali različne arheološke najdbe, nismo pa si predstavljali, da bomo našli nekaj tako izjemnega kot so odlično ohranjene freske rimske vile iz 1. stoletja. Strokovnjaki pravijo, da gre za eno pomembnejših arheoloških odkritij na slovenskih tleh. V Evropi se je namreč ohranilo zelo malo primerov monumentalnega slikarstva rimskega cesarstva. Takšne poslikave, kot jih imamo v Celju, so samo še v Avenchesu na zahodu Švice, Narbonneju v Franciji, Pompejih, Stabiji, Herkulaneju in v Rimu. 
Ministrstvo za kulturo, ki je kompleks rimske vile priznalo za najdbo izjemnega pomena, nas je v petek razveselilo z novico, da je odobrilo sredstva za nadaljnja konzervatorska in restavratorska  dela. V Celju z nestrpnostjo pričakujemo, da bodo restavratorji zaključili zahtevno delo in da bomo lahko čudovite živobarvne freske, na katerih sta med drugim upodobljena tudi Amor in Psiha, odprli za javnost in s tem v naše mesto privabili še več domačih in tujih obiskovalcev. Datuma odprtja zaenkrat še ni mogoče napovedati. Da restavratorje čaka še ogromno dela, pove že podatek, da je bilo pri raziskavah odkritih  več kot 55.000 odlomkov fresk, ki so trenutno shranjeni v več kot 1400 zabojih.

57606619 10218535025834171 8891354396105900032 n
Foto: Gregor Katič

Z obnovo Muzejskega trga, ki je v celoti zavarovan kot arheološki in naselbinski spomenik, smo začeli 24. avgusta 2016. Obnovili smo celotno gospodarsko infrastrukturo, položili nove tlake in namestili novo urbano opremo ter javno razsvetljavo. Postavili smo pitnik, posadili nova drevesa, namestili tudi podzemne zbiralnike komunalnih odpadkov. Obnovili smo 2873 kvadratnih metrov trga, mu vrnili nekdanji ugled, atraktivnost in s tem poudarili njegovo zgodovinsko vrednost. Hkrati smo uredili tudi približno 800 kvadratnih metrov trga Na okopih, kjer smo uredili manjše parkirišče in skladno z zahtevami celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija zgradili opečni zid. Ta razmejuje parkirišče in prehod, ki Gosposko ulico povezuje s Savinjskim nabrežjem. 
Celovita obnova Muzejskega trga in dela trga Na okopih je skupaj z arheološkimi raziskavami stala nekaj več kot milijon, izgradnja podzemnega objekta s hodnikoma in arheološkimi raziskavami pa nekaj več kot pol milijona evrov. Denar je Mestna občina Celje zagotovila v občinskem proračunu.  

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje