Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Bojan Šrot: »Naj nas še naprej vodijo tri zlate zvezde.«

Celje, 11. april 2019 – V 122-letni lepotici, dvorani Narodnega doma, smo nocoj obeležili 11. april, praznik Mestne občine Celje.

V listini grofa Friderika II. Celjskega z dne 11. aprila 1451 je zapisano: »Mi, Friderik, po božji milosti grof Celjski, Ortenburški in Zagorski (…), ban v slavonskih deželah. Zase in za svoje dediče in naslednike razglašamo in s tem pismom oznanjamo vsem, ki ga vidijo ali slišijo brati, da so prišli pred nas naši zvesti meščani našega mesta Celje ter nas ponižno nagovorili in zaprosili, da jim milostno podelimo pravice in svoboščine, kot jih imajo druga mesta na Štajerskem, ter se odpovemo svojim dokazilom/pravicam nad omenjenim mestom, ki so jih v preteklosti omejevale.«

Na osrednji slovesnosti je župan Bojan Šrot Celje podelil najvišja priznanja Mestne občine Celje. Knežje mesto je 586 let po tem, ko je dobilo mestne pravice, danes dobilo dva častna meščana, Ivana Gorbelnika – Iva in msgr. dr. Stanislava Lipovška. Zlati celjski grb je župan podelil Izidorju Krivcu in Glasbeni šoli Celje, srebrni celjski grb so prejeli Gimnazija Celje – Center, Edvard Kužner in dr. Zoran Pevec, prejemniki bronastega grba so Ignac Trobiš, Milan Alašević, Društvo tabornikov Rod II. grupe odredov Celje in Drsalni klub Celje, kristalni celjski grb pa je župan podelil Bernieju Bezenšku in Izi Pavlina.

V uvodnem nagovoru vsem Celjankam in Celjanom je župan povedal:
»Pred dnevi so me vprašali zakaj rad živim v tem mestu. Jaz sem se tukaj rodil, tukaj sem hodil v šolo, tukaj živi moja družina, tukaj sem preživel praktično vse življenje. To mesto in ljudi, ki živijo tukaj imam resnično rad. Čeprav sem v življenju precej potoval in spoznal dobršen del sveta, si nikoli nisem zaželel, da bi živel v kakšnem drugem mestu (…). Všeč mi je utrip mesta v sožitju z okoliško naravo. (…) Zagotovo tudi nagrajenka in letošnji nagrajenci radi živite v tem mestu in ga imate radi. Nocoj je priložnost, da se vam poklonimo in vam izrečemo zahvalo in priznanje za vaše dosežke na različnih področjih. Vedno znova nas ob takšnih priložnostih navdihnete s svojim delom, vedno znova se lahko prepričamo, kako izjemni posamezniki in institucije delujejo v našem mestu. Vsak izmed vas je izjemen na svoj način in mesto, ki se želi razvijati, mora znati ceniti vse ljudi, še posebej tiste posameznike, ki izstopajo iz povprečja. Če damo od sebe najboljše in spoštujemo tudi delo drugih, smo lahko resnično odlični. (…)
Vas, spoštovana nagrajenka in spoštovani nagrajenci odlikujejo izjemne življenjske vrednote. Ob talentu ste delavni, preudarni, inovativni. Zagotovo ste tudi vedoželjni, zanimata vas svet in družba, pri čemer niste zgolj pasivni opazovalci, temveč skušate ta svet tudi spreminjati. Zato vam nocoj izrekam čestitke in veliko zahvalo za vse, kar ste naredili za razvoj in ugled tega mesta. Z nocojšnjim prejemom najvišjih občinskih priznanj se boste za vedno z zlatimi črkami zapisali v zgodovino tega mesta. Na zgodovino in vse zaklade, ki nam jih je pustila, smo v tem mestu resnično ponosni. Po tem smo znani in na tem bomo gradili tudi naprej. (…)
Mesto mora znati izkoristiti svoje razvojne potencialne, mora imeti pravi odnos do okolja, do naravne in kulturne dediščine in biti hkrati tudi zadosti socialno občutljivo. Zato je verjetno naša edina prihodnost trajnostno mesto pametnih rešitev z veliko mero okoljske odgovornosti. Našim zanamcem želimo zapustiti boljšo okoljsko dediščino, kot smo jo prejeli od naših prednikov. Zato je velik del naših razvojnih potencialov usmerjen ravno v reševanje tovrstnih zadev in problemov. Praktično vsi projekti zadnjega leta in še nekaj več s področja trajnostne mobilnosti so namenjeni ravno doseganju tega cilja. Naj spomnim na Kolesce, Celebus, načrtovane projekte Park&Ride, … izgradnja električnih polnilnic, izgradnja polnilnice za stisnjen zemeljski plin, pa tudi ostale stvari, kot so energetska sanacija, dograjevanje kanalizacijskega omrežja, dokupovanje gozdov s posebnim pomenom, zasaditev novih dreves v mestu so namenjeni temu cilju. Vse gradnje, ki jih načrtujemo so usklajene s smernicami okoljske gradnje. Verjetno se vsi v Celju veselimo pričetka gradnje novih 140 najemnih stanovanj v Dečkovem naselju, pri čemer naj se pohvalimo, da smo že sedaj občina, ki ima v Sloveniji največ stanovanj na prebivalca.
Vesel sem, da se je končno začelo nekaj dogajati na področju financiranja projektov z evropskimi sredstvi. Slovenija je imela res predolgo uvajalno obdobje in smo zdaj mogoče malce v časovni stiski, ampak projekt, ki smo ga načrtovali skoraj dve leti ali pa še celo nekaj več, Generator, ki je po vsebini znanstveno tehnološki zabavni park, je že v izgradnji v nekdanji blagovnici T. Tam bomo prenovili tudi del Gubčeve in Lilekove ulice. Načrtujemo izgradnjo novih prepotrebnih kolesarskih povezav ... Bil bi že skrajni čas, da bi tudi država začela primerno financirati občine, sploh če resno misli s tako deklariranim in nenazadnje tudi uzakonjenim skladnim regionalnim razvojem. Mislim, da je tudi že skrajni čas, da se o tem, kaj so naše razvojne prioritete, nehajo ukvarjati v Ljubljani. To vemo sami in o tem bomo odločali sami. 
Spoštovane gospe in gospodje, živimo v čudovitem mestu obkroženi z izjemnimi ljudmi. Knežje mesto je edinstveno. Zgrajeno je na keltskih, rimskih in srednjeveških temeljih. To mesto je nekaj posebnega. Imamo vse, kar imajo veliki in imamo marsikaj, kar veliki nimajo. Imamo izjemne nagrajence. Vam je namenjen nocojšnji večer.
Drage Celjanke in Celjani, iskreno vam čestitam ob občinskem prazniku. Želim, da bi še naprej bili ponosni in da bi še naprej radi imeli knežje mesto. Skupaj lahko naredimo še več. Želimo si aktivnih občank in občanov, s predlogi, ki jih bo v realnem življenju možno tudi uresničiti. Zadnje čase sicer dobivam veliko predlogov skupine občanov, za katere pa moram reči, da jih ne razumem čisto in da spadajo bolj na področje znanstvene fantastike in bi jih bil vesel tudi tvorec velikega družbenega eksperimenta, ki se mu je reklo samoupravljanje. (…)
Naj nam pravo pot še naprej kažejo tri zlate celjske zvezde. Vse najboljše, knežje mesto!«

Današnjo slovesnost je pripravil in režiral celjski umetnik Kristian Koželj.
Nastopali so: pevka in igralka Beti Strgar, recitatorka Neža Prah Seničar, igralec Žiga Čamernik, glasbeniki Jure Tori, Matej Haas, Maša Mareš, Anuša Plesničar in Miha Firšt, plesalke Brina Dokl, Kaja Vajdetič in Ana Cvelfar ter Dekliški pevski zbor Gimnazije Celje – Center.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje