Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Za Šmartinsko jezero novi razvojni načrti

Celje, 30. november 2018 – Z načrtovanimi projekti bo Mestna občina Celje Šmartinsko jezero umestila na zemljevid adrenalinskih doživetij. V naslednjem letu bomo sprejeli odločitev kaj s plovili, ki že nekaj let mirujejo v Šmartinskem pristanu.

Šmartinsko jezero, ki je nastalo leta 1970, je poleg svoje prvotne funkcije zadrževalnika visoke vode postalo priljubljena rekreacijska, športna in turistična točka. Urejene pešpoti do in okoli dela Šmartinskega jezera ponujajo odlične pogoje za rekreativne športnike in sprehajalce. S svojimi 113 hektarji vodne površine in razgibano obalo ponuja še nekatere neizkoriščene priložnosti. Mestna občina Celje je lani v bližini Brkatega soma zgradila javne sanitarije, letos pa smo v neposredni bližini postavili skladiščni objekt za športne rekvizite. V naslednjih letih je predvidena tudi izgradnja objekta z garderobami in tuši, ki bo prišla prav vsem, ki se na tem območju udeležujejo športno-rekreativnih prireditev.

Mestna občina Celje je novembra letos z g. Stepišnikom, družbo Pravi Gušt, d.o.o., in Društvom vodnih in obvodnih športov Sailor Club Celje sprejela dogovor, na podlagi katerega bo mogoče trenutno stanje urediti. Zaključili se bodo vsi sodni postopki, hkrati pa bodo v last Mestne občine Celje prešli objekt in obe plovili v pristanu Šmartinskega jezera. Načrte glede obstoječih plovil usmerjajo odločbe Pomorske inšpekcije, Inšpektorata za plovbo po celinskih vodah, na podlagi katerih plovba in uporaba teh plovil zaradi trenutne tehnične neustreznosti ni dovoljena. Kot odgovoren lastnik bomo po detajlnem pregledu in po ovrednotenju stroškov v naslednjem letu sprejeli odločitev o obeh plovilih.

V interesu Mestne občine Celje je, da se prostor ob Šmartinskem jezeru celovito uredi in obiskovalcem ponudi bogate športne in turistične storitve. Območje ponuja velik potencial za razvoj adrenalinskega turizma. Kot je že znano, bomo postavili dve skakalnici za akrobatske skoke v vodo, ki bosta namenjeni treningom ter državnim in meddržavnim tekmovanjem. Glede na to, da podobnih skakalnic v Sloveniji ni in da morajo člani športnih klubov letne treninge opravljati v tujini, smo prepričani, da bo projekt zaživel in da bo privabljal tako športnike kot tudi domače in tuje obiskovalce. Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je za projekt odobrila 103.477 EUR, celotna vrednost pa je nekaj več kot 150.000 EUR. Skakalnica, ki je bila predvidena za obnovo, je v slabem tehničnem stanju, zato jo je izvajalec porušil in bo postavil dve novi. Dela se bodo zaključila zgodaj poleti naslednje leto. Razpis za upravljalca skakalnic bo objavljen, ko bo investicija zaključena. V naslednjem letu se načrtuje tudi postavitev »wake« vlečnice za smučanje na vodi, ki bo obratovala v poletnih in zgodnje jesenskih mesecih. Območje okoli pristana je v fazi projektiranja, predvideva se umestitev pomolov za izplutje kajakov, kanujev, supov ter pomola, ki bo v bodoče omogočal privez manjšim turističnim plovilom na elektro pogon.

1

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje