Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Tradicionalni slovenski zajtrk

Celje, 15. november 2018 – Že sedmo leto zapored tretji petek v novembru obeležujemo Dan slovenske hrane. Na ta dan poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerem sodelujejo vsi vrtci in osnovne šole. Tako kot minula leta so se celjski vrtci in osnovne šole z veseljem pridružile projektu vseslovenskega zajtrka, ki bo potekal v petek, 16. novembra. Projekt ob podpori nekaterih ministrstev in številnih drugih partnerjev organizira Čebelarska zveza Slovenije.

Namen dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno pridelano hrano, zdravega načina prehranjevanja, predvsem pa medgeneracijskega sodelovanja in prenosa znanja. Mnogi vrtci že izvajajo številne dobre prakse na tem področju. Vzgojitelji najmlajše seznanjajo o pomenu zdravega zajtrka in o prednostih lokalno pridelanih živil ozirom živil, ki so pridelana v Republiki Sloveniji. Pri izbiri hrane tako doma kot v vrtcu, v šoli ali na delovnem mestu naj ima prednost hrana, ki jo je pripravil domač, slovenski pridelovalec ali predelovalec. Živila, ki so bila pripravljena v bližini, so bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

1

Zainteresirani novinarji se Tradicionalnega slovenskega zajtrka lahko udeležijo v petek, 16. novembra, v enoti Živ žav Vrtca Zarja, na Zagajškovi ulici 8. Predlagana ura je 9.15. Zainteresirane bo sprejela ravnateljica Vrtca Zarja ga. Matejka Kobal. Ob 10. uri bodo otroci zapeli tudi pesem Ansambla Lojzeta Slaka – Čebelar in se tako pridružili ostalim slovenskim vrtcem in šolam. Na pobudo Čebelarske zveze Slovenije se je v preteklih letih odzvalo 432 šol in vrtcev s skupno več kot 42.690 sodelujočimi pevci. Zajtrk bodo izvedle tudi vse celjske osnovne šole, kjer na ta dan potekajo še številne druge spremljevalne dejavnosti na temo prehranjevanja in odnosa do okolja ter zdravega načina življenja. 

Letošnji Dan slovenske hrane v ospredje postavlja pomen tal in njihovo vlogo pri pridelovanju kakovostne hrane. V Mestni občini Celje z veseljem  podpiramo uspešne projekte, ki se pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije izvajajo v zadnjih letih. Med drugim smo se pridružili tudi projektu Čebelam prijazna občina. Pravico do uporabe imena Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo lahko imajo samo tisti, ki pridelujejo kakovosten med. Samo na takšen način bodo čebelarji ostali konkurenčni in na takšen način bodo ohranili zaupanje kupcev. Spomnimo naj, da  imamo v Celju najstarejše še delujoče čebelarsko društvo Henrik Peternel Celje, ki letos obeležuje 142 let obstoja. 

2

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje