Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Celjski kulturniki prejeli priznanja za njihovo ustvarjalno in plodno delo

Celje, 7. februar 2018 – Mestna občina Celje je včeraj v Narodnem domu ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila slovesnost, na kateri je priznanje celjske zvezde za življenjsko delo prejela književnica in likovna umetnica Lilijana Praprotnik Zupančič – Lila Prap, priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa sta prejela akademski slikar Mark Požlep ter pesnik, igralec, mentor in organizator Kristian Koželj. Osrednja govornica na prireditvi je bila Danijela Brišnik, vodja celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Priznanja Celjske zvezde so se letos drugič podelila ustvarjalcem in skupinam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprto za različne umetniške forme in kulturne prakse. Slavnostna govornica vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije – Območne enote Celje in dobitnica Steletovega priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju konservatorstva in restavratorstva Danijela Brišnik je dejala: »Antična Celeia in srednjeveško Celje sta z bogastvom arheoloških ostalin, ki segajo ponekod do globine sedem metrov in več, posebna. Ne samo po bogastvu, lepoti in ohranjenosti ter količini arheoloških najdb. Tudi po težavnosti raziskav: potrebne so statične presoje objektov, ki jih ne moremo in ne smemo spodkopati, potrebno je varovanje izkopov, zaradi globin dela potekajo počasneje, arheološke ostaline, ki so nastajale stoletja, tisočletja pa so pravi palimpsest preteklih bivanj in težko berljive v prostorsko omejenih izkopih. Seveda so pomembni dejavniki odločitve tudi tehnična izvedljivost, čas in denar. Pa vendarle znamo v Celju presoditi, kaj od odkritega je tako neprecenljivo, da je potrebno ohraniti zanamcem. Heraklejevo svetišče na Miklavškem hribu, razstavišče Mesto pod mestom in Knežji dvorec, del rimske kloake v Osrednji knjižnici Celje, rimska cesta, mestno obzidje, keltsko svetišče ob avtobusni postaji, krstilni bazenček na Gubčevi ulici, del zasebnih rimskih term v atriju Narodnega doma, del rimske vile z mozaiki na Glavnem trgu in del rimske vile s freskami na Muzejskem trgu. Da delamo dobro, smo dokazali že večkrat, nazadnje kot prejemniki priznanj Slovenskega konservatorskega in Slovenskega arheološkega društva za projekt prezentacijskega paviljona na Glavnem trgu v letu 2017. In z odločbo Ministrstva za kulturo, sploh prvič izdano v Sloveniji, s katero  arheološkim odkritjem na Muzejskem trgu priznavajo izjemen pomen za Republiko  Slovenijo
Celoten govor Danijele Brišnik je dostopen TUKAJ

Predsednik komisije za podelitev priznanja celjske zvezde Slavko Pezdir je podelil priznanje celjske zvezde za življenjsko delo umetnici, ki je posvetila svojo žlahtno in prebojno umetniško nadarjenost najbolj iskrenemu delu umetniškega občinstva, otrokom. Mednarodno prepoznavna ustvarjalka številnih knjižnih uspešnic za otroke Lila Prap, katere dela se berejo v okoli 40 državah sveta, se je ob prejemu nagrade zahvalila prijateljem in bližnjim, ki so jo vselej podpirali na njeni ustvarjalni poti.

1

Kulturni program pod režisersko taktirko Eve Kokalj so zapolnili Trobilni kvartet Glasbene šole Celje ter plesalca Gea Erjavec in Marko Petriček. Prireditev je povezovala Maja Zupanec.

Sporočilo za medije Ob slovenskem kulturnem prazniku bo priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo prejela Lilijana Praprotnik Zupančič ste s pisnimi utemeljitvami za posamezne prejemnike nagrad – ki jih je pripravil predsednik Komisije za podelitev priznanj Celjske zvezde Slavko Pezdir – prejeli 26. januarja. Sporočilo z utemeljitvami je dostopno TUKAJ

Za ogled fotogalerije (avtor Edi Einspieler) kliknite TUKAJ


Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
fax:   03 42 65 682
e-pošta:   mestna.obcina.celje@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje