Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

V Mestnem parku Celje bomo v prihodnjih dneh začeli saditi lipovce

Celje, 30. november 2017 – Mestna občina Celje v skladu z načrti nadaljuje s prenovo Mestnega parka Celje. Gradnja 536 metrov dolge sprehajalne poti vzdolž Savinje je v zaključni fazi, zato bomo v prihodnjih dneh, takoj ko bodo vremenske razmere ugodne, začeli saditi lipovce, ki sodijo med avtohtono ter medonosno drevesno vrsto in bodo poleg osmih divjih kostanjev krasili mestni drevored. 

Za sajenje lipovcev, ki so sprejemljivi tudi za varuhe kulturne dediščine in arboristično stroko, smo se odločili na podlagi strokovnega mnenja prof. dr. Dušana Jurca iz Gozdarskega inštituta Slovenije, ki nam je sajenje rdečecvetnega divjega kostanja odsvetoval zaradi izbruha nove bolezni. Gre za bakterijski kostanjev skorjemor, o katerem je še zelo malo znanega in se je prvič pojavil julija letos na kostanjih v Ljubljani.  

Kljub temu, da trenutno ni na voljo nobenega kemičnega sredstva, s katerim bi lahko nevarno bolezen zatrli, stroka ponekod  še vedno podpira sajenje divjih kostanjev. Glede na to, da profesor dr. Jurc predvideva, da se bo bolezen razširila v Sloveniji in povzročila propadanje te vrste dreves, na Mestni občini Celje nismo želeli tvegati. Veseli smo, da smo s predstavniki celjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) uspeli skleniti kompromis, ki je sprejemljiv za obe strani. Kot smo že pred kratkim sporočili, bomo poleg 77 lipovcev na željo ZVKDS na obeh koncih drevoreda posadili še po dva para navadnih divjih kostanjev. Stroški za nakup dreves in zasaditev znašajo 25.500 evrov (brez DDV)  in so torej nekoliko nižji kot bi bili, če bi zasadili 100 rdečecvetnih divjih kostanjev.    

Ker se v javnosti še vedno pojavljajo očitki, da smo oktobra pri gradnji sprehajalne poti v Mestnem parku ogrozili korenine stoletne bukve, znova poudarjamo, da to ni res. Ker drevo raste na trasi, smo izvajalcu del VOC Celje, d. d., izrecno naročili, da mora zemljo na tem območju izkopati ročno. Glede zaščite dreves imamo v Mestni občini Celje veliko izkušenj. Spomnimo naj, da smo že pred leti med rekonstrukcijo ceste na Ulici 14. divizije skupaj s strokovnjaki ZVKDS uspešno zaščitili več kot 120 let staro platano, ki še vedno lepo uspeva med dvema voznima pasovoma.  Platana pri stari železniški postaji je dokaz, da je z dobrim projektiranjem in smiselnim prostorskim umeščanjem cesto oziroma pot možno urediti v ustreznem odmiku od drevesa, če želimo obvarovati kulturno in naravno dediščino.  

Na Mestni občini Celje zavračamo tudi očitke, da smo v Mestnem parku letos jeseni podrli kostanje, ki bi jih bilo mogoče rešiti. Takšne trditve so neresnične in zavajajoče. Drevesa smo podrli, ker so bila bolna in prhla v notranjosti. Varnost občanov je za nas vedno na prvem mestu.  Da dreves ni mogoče več rešiti, je bila prepričana tudi arboristka Tanja Grmovšek, ki je strokovnjakinja za drevesa v urbanem okolju in ima opravljen strokovni izpit z ISA certifikatom pri Mednarodni zvezi arboristov. Znova poudarjamo tudi to, da je Mestni park Celje zavarovan kot kulturna dediščina in da moramo vse odločitve, ki so povezane z obnovo in revitalizacijo, sprejemati v sodelovanju z ZVKDS.   

Na Mestni občini Celje skrbno, celovito in načrtno gospodarimo tako z Mestnim parkom Celje kot tudi z gozdovi, ki so v občinski lasti. Zadnji dve desetletji  načrtno odkupujemo gozdne površine v okolici mesta in si prizadevamo, da bi bile urejene in privlačne tako za turiste kot domačine. Na tem področju zelo dobro sodelujemo s celjsko enoto Zavoda za gozdove Slovenije. Plod medsebojnega sodelovanje je denimo Drevesna hiša v Mestnem gozdu, ki privablja veliko število obiskovalcev. Trenutno obnavljamo tudi Pelikanovo pot, ki vodi do Starega gradu Celje.  

Skrb Mestne občine Celje za urejanje javnih, zelenih površin je lani prepoznal tudi Inštitut za politike prostora. Naša praksa jim je bila tako zanimiva, da so vseslovensko konferenco z naslovom Nove prakse upravljanja z javnimi, zelenimi površinami organizirali ravno v Celju. Pred leti je za zelene površine skrbelo Vrtnarstvo Celje. Po stečaju Vrtnarstva sta to nalogo prevzela režijski obrat Mestne občine Celje in strokovna služba javnega podjetja Simbio, d. o. o., ki je prevzel delavce Vrtnarstva Celje. Trdimo lahko, da smo vzpostavili dober sistem in da korektno sodelujemo z občani, saj si vsi želimo, da bi živeli v lepo urejenem, zelenem in čistem mestu.

Za urejanje zelenih površin (košnja, obrezovanje, pletje, zalivanje, zasaditve s pomladno in jesensko floro, vzdrževanje in urejanje zasaditev krožišč, vzdrževanje Mestnega parka Celje in zasaditev cvetočih piramid v starem mestnem jedru) vsako leto namenimo okoli 255.000 evrov. Vzdrževanje približno 15.000 dreves nas vsako leto stane okoli 90.000 evrov. Gre za stroške obrezovanja, podiranja dreves in zasaditve novih dreves. Vsako leto na novo zasadimo povprečno 100 dreves in tako nadomestimo tista, ki so prhla in jih je potrebno podreti. Načrtov in želja v prihodnje imamo veliko, realizacija pa bo sledila finančnim zmožnostim.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje