Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Mladi vozniki so v preventivni delavnici dobili dragocene izkušnje  

Celje, 20. julij 2017- V Celju smo letošnji Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč obeležili nekoliko drugače kot minula leta. Policijska uprava Celje je namreč na poligonu Ljubečna mladim voznikom omogočila teoretične in praktične delavnice varne vožnje. Na Mestni občini Celje spodbujamo vse aktivnosti, ki pripomorejo k večji prometni varnosti, zato smo poleg Zavoda Vozim, ZŠAM in Šolskega centra Celje z veseljem sodelovali v projektu.
 
Prepričani smo, da so dijaki v sobotni celodnevni delavnici pridobili dragocene izkušnje, ki jih kot mladi vozniki še niso mogli imeti. Želimo si, da bi novo pridobljena znanja prenašali na svoje vrstnike in jim sporočali, da lahko že trenutek nepazljivosti na cesti  za vedno spremeni njihovo življenje ali življenja ostalih udeležencev v prometu. Preventivna  delavnica pa je imela še eno pomembno sporočilo. Z njo smo želeli izkazati spoštovanje do žrtev prometnih nesreč in njihovih svojcev. 

Mladi vozniki in predstavnika Zavoda Vozim Copy
Foto: PU Celje

Idejni vodja projekta je  bil  mag. Elvis A, Herbaj, vodja oddelka v Sektorju uniformirane policije na Policijske uprave Celje. »Od leta 2009, ko smo v spomin in opomin na Celjskem prvič sodelovali pri obeležbi Svetovnega dne spomina žrtev prometnih nesreč, je na našem območju v prometnih nesrečah umrlo 173 ljudi. Najmlajši umrli je šest mesečni dojenček, ki je v prometni nesreči umrl letos, najstarejša smrtna žrtev prometnih nesreč je 95-letna peška, ki je življenje prav tako izgubila letos. Že samo ta dva podatka povesta, da se lahko nesreče vsakomur zgodi, je povedal mag. Herbaj.
Od leta 2009 do danes je na cestah Policijske uprave Celje umrlo  40 oseb starih od 15 do 25 let, kar pomeni 23% delež med vsemi umrlimi v tem obdobju. Mladi vozniki so zaradi svoje vozniške neizkušenosti, vihravosti in mladostne lahkomiselnosti med najbolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci cestnega prometa. »Prepričani smo, da smo s sobotnimi aktivnostmi doprinesli k temu, da bodo mladi s svojim odgovornejšim in varnejšim načinom vožnje sporočali sovrstnikom in ostalim udeležencem cestnega prometa, da spoštujejo svoje življenje in življenja drugih ter da so odgovorni vozniki«, je po  zaključku delavnice na poligonu Ljubečna še dodal mag. Herbaj.
Fantje in dekleta so v soboto najprej sodelovali v delavnicah Zavoda vozim. Vodila sta jih  Barbara Kos in paraplegik Žiga Breznik, ki je zaradi posledic prometne nesreče že 23 let na invalidskem vozičku. Njegova zgodba je mladim segla do srca.

Vaja na poligonu Copy
Foto: PU Celje

Teoretični del predavanja, v katerem je Teodor Božnik s Centra varne vožnje ZŠAM Celje na zanimiv način predstavil, kako pomembno je, da vozijo s prilagojeno hitrostjo, da poskrbijo za ustrezno varnostno razdaljo in da imajo ustrezne pnevmatike. V praktičnem delu usposabljanja je mlade voznike najprej opozoril na primerno nastavitev sedeža, vzglavnika, varnostnega pasu, nastavitve volana, držo ter na pravilen prijem in vrtenje volana. Mladi vozniki so preizkusili svoje sposobnosti pri zaviranju na različnih podlagah, na suhem in mokrem vozišču in na vozišču s simulacijo strnjenega snega. Dijaki so bili z vsebino celodne delavnice izjemno zadovoljni. Eden od njih je v sklepni misli zapisal: »Po današnji delavnici še bolj cenim življenje.« 

Predstavniki Zavoda Vozim, PU Celje in Mestne občine Celje so po zaključeni delavnici pri spominskem  obeležju v Celju prižgali svečke in se poklonili spominu na vse žrtve prometnih nesreč. 

Obeleje Copy
Foto: PU Celje                          

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje