Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Delegacije Mestne občine Celje so pred dnevom spomina na mrtve obiskale grobove častnih meščanov in položile vence

Celje, 27. oktober 2017 –  Mestna občina Celje vsako leto pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve, pripravi spominske komemoracije in se spomni umrlih častnih meščanov. Osrednja slovesnost je danes potekala pri spominskem obeležju Stari pisker, delegacija Mestne občine Celje je položila vence tudi na Teharjah in pri grobnici Golovec.

Osrednja slovesnost pri Starem piskru se je začela z državno himno v izvedbi Pevskega društva upokojencev Celje, ki ga vodi Milan Kasesnik. Poleg delegacije Mestne občine Celje so se slovesnosti udeležile tudi delegacija Združenja borcev za vrednote NOB Celje in njen predsednik Marjan Petan, delegacija Policijsko veteranskega društva Sever za Celjsko območje in njen predsednik Anton Šmid ter delegacija Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje, ki jo vodi predsednik Dare Sevšek. Slavnostni govornik je bil predsednik Krajevne organizacije borcev za vrednote NOB Celje center Branko Feldin. Povedal je: »Zgodovina slovenskega narodnoosvobodilnega boja je prepletena z množico junaških zgodb in žal tudi s številnimi zares tragičnimi dogodki. Stari pisker je bil med II. svetovno vojno nacistični zapor in tudi mučilnica. O tem pričajo razstavljeni okovi v katerih so bili nekoč vklenjeni zaporniki. Ta kraj neskončnega trpljenja pa je v noči iz 14. na 15. december 1944 doživel tudi srečnejši trenutek. Takrat je peščica aktivistov brez enega samega strela osvobodila 129 zapornikov./…/ Stojimo pred spomenikom, ki je naš in priča o zvestobi, pravičnosti in odgovornosti. Besede so namenjene nam, za našo pravičnost, za našo odgovornost, za našo zvestobo. Ta postanek pri spomeniku je tudi naša vsakoletna zaobljuba, ta postanek je obljuba življenju. Ob spominski slovesnosti kot je današnja pogosto poudarjamo, da si je za mir treba vedno znova prizadevati in se truditi. Za trajen mir pa je treba ohraniti spomin na težke čase in krvavo sporočilo II. svetovne vojne. Tedaj je bil slovenski narod pred eno najhujših preizkušenj. Pred preizkušnjo lastnega preživetja. Temelji samostojne Slovenije so nedvomno vzklili iz junaštva
Kulturni program so pripravili učenci III. osnovne šole Celje.

1

Ob 13. uri je delegacija Mestne občine Celje skupaj s člani veteranskih organizacij v Celju položila vence na Grobnici herojev na Golovcu. Tam je prisotne pozdravil slavnostni govornik Ludvik Stepančič, član Izvršnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Celje. Kulturni program so izvedli učenci osnovne šole Frana Roša.

2

Častni meščani, pokopani na celjskem pokopališču, so: Albert Sirk, dr. Josip Tominšek, Stane Kokalj, Fedor Gradišnik, Blaž Pristovšek, Fran Roš, Janko Orožen, Franc Kač, Rado Jenko, Jože Marolt, prof. dr. Janko Lešničar in Stanko Lorger. Na pokopališču na Polzeli je pokopana častna meščanka Darinka Lorenčak.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje