Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

V okviru projekta ReSites analiza podtalnice na območju Stare Cinkarne

Celje, 20. julij 2017 – Predstavniki Službe za evropske zadeve Mestne občine Celje so bili pred kratkim v Bydgoszczu na Poljskem na tretjem sestanku projekta ReSites. Gre za transnacionalni projekt, v katerem sodeluje enajst partnerjev iz petih držav srednje Evrope, ki si prizadevajo izboljšati okoljsko in prostorsko stanje opuščenih ali premalo izkoriščenih industrijskih območij in upravljanje z njimi. Mestna občina Celje se bo aktivno lotila aktivnosti na področju Stare Cinkarne.

Urad za degradirana območja nemške dežele Saška – Anhalt ji bo namreč s svojim znanjem in izkušnjami pomagal pri zasnovi pilotnih aktivnosti. MOC bo v prihodnjih mesecih zasnovala mrežo piezometrov za analizo stanja podtalne vode in s pomočjo sodobnih geointerpolacijskih metod izdelala karto pričakovane površinske onesnaženosti zemljine. Na podoben način je nemški urad že pomagal pri sanaciji degradiranih območij na severu Nemčije.

Celjska projektna skupina je na sestanku Resites dobila mnogo podatkov, ki ji bodo prišli prav pri njenem delu. Spoznala se je s primeri dobrih praks v tujini in se seznanila z težavami, ki bi lahko spremljale okoljsko in ekonomsko sanacijo degradiranega območja. Skupaj s partnerji projekta ReSites je obiskala dve degradirani območji. Najprej si je ogledala območje kemične tovarne Zachem v Bydgoszczu, ki je bila včasih tovarna eksploziva. Gre za okoli 2000  hektarov veliko območje, na katerem Poljaki poskušajo sanirati zadrževalnik nevarnih industrijskih odplak. Ogledali so si tudi območje nekdanje tovarne impregnacije železniških pragov v Solec – Kujawski, kjer so tamkajšnji strokovnjaki po porušitvi objektov onesnaženo zemljino izkopali in jo kemično oprali. Na posebej urejeni deponiji opranih tal zdaj poteka bioremediacija s pomočjo bakterij.

Projekt ReSites se je začel junija 2016, končal pa se bo maja 2019. Vanj je poleg enajstih partnerjev vključenih še štirinajst institucij, ki nastopajo kot pridruženi partnerji. Gre za predstavnike pomembnih omrežij, ki na EU ravni  rešujejo problem upravljanja in saniranja degradiranih območij  ter javne in zasebne organizacije, ki so vključene v pilotna območja. Projekt ReSites sofinancira transnacionalni program Interreg Srednja Evropa, ki spodbuja sodelovanje pri skupnih izzivih območja srednje Evrope. Vreden je 3,7 milijona evrov, od tega bo 3,1 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje