Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Slovensko-indijski poslovni večer v Celju

Celje, 31. maj 2017 – Sinoči je bil v hotelu Celeia v okviru projekta Celje International Slovensko- indijski poslovni večer, ki se ga je poleg župana Mestne občine Celje Bojana Šrota  ter celjskih in regijskih gospodarstvenikov udeležila tudi 18–članska poslovna delegacija iz Indije. Prireditev je bila namenjena predstavitvi prednosti  in priložnosti indijskega trga, ki je na področju blagovne in storitvene menjave pomemben v svetovnem merilu. Indija, ki se lahko pohvali  z 7.5 odstotno gospodarsko rastjo, je zanimiva tudi za slovenska podjetja, vendar pa je ta oddaljen trg zaradi svoje kulturne raznolikosti precej zahteven. Za sklenitev poslovnega dogovora so pomembni vztrajnost, spoštovanje kulturne drugačnosti, negovanje ustvarjenih poslovnih vezi in vrhunska kakovost izdelkov ali storitev. Poslovnež, ki želi uspeti na tem trgu, mora razumeti, kako Indija diha, jo obiskovati in vztrajno graditi poslovno mrežo. Kljub temu, da je torej Indija velik izziv, sta dogodka v Celju in Ljubljani privabila veliko število predstavnikov slovenskih podjetij, kar kaže na njihov velik interes za vstop na ta oddaljen trg. Obisk je celo presegel pričakovanja organizatorjev.  
Indija 1 Copy

Slovensko–indijski poslovni večer v Celju je organiziral Celje International, sicer pa je bil del  celodnevnega Slovensko–indijskega foruma 2017, ki se je začel že dopoldan na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani. Ob pomoči Veleposlaništva Slovenije v Indiji so dopoldanski forum v Ljubljani  organizirali GZS, javna agencija Spirit Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo in Ministrstvo za zunanje zadeve, goste iz Indije pa sta poleg ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pozdravila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Darja Bavdaž Kuret in direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS Ante Milivoj. V državnem zboru  jih je uradno sprejela Suzana Lep Šimenko, ki je predsednica Skupine prijateljstva z Indijo, v okviru celodnevnega obiska pa so si gostje  med drugim  ogledali podjetja Iskra. V Celju jih je sprejel direktor podjetja Bosio Hugo Bosio, ki uspešno posluje tudi na indijskem trgu, in jim razkazal celjski konjeniški center. Osemnajstčlanska poslovna delegacija se bo  ponovno vrnila v Celje drugega junija. Ogledala si bo staro mestno jedro, Mesto pod mestom, Stari grad, med  petdnevnim obiskom v Sloveniji pa bodo obiskali še nekatere druge slovenske kraje. Kot smo že uvodoma zapisali, se je forum sinoči končal v Celju s Slovensko – indijskim poslovnim večerom, ki ga je povezovala ena najbolj poznanih Indijk v Sloveniji Vesna Nisha Dolinar. V ZDA je študirala odnose z javnostmi, nato je dobrih 15 let delala v tem poklicu, zdaj pa je lastnica indijske restavracije Namaste v Ljubljani. Predstavljen je bil tudi primer uspešnega poslovnega modela in nastopa v državi, ki ima več kot milijardo in 300 milijonov prebivalcev in je torej za naše poslovneže zelo zanimiva. Vsi člani poslovne delegacije so izkazali velik interes, da s svojimi izdelki in storitvami vstopijo na slovenski trg, saj se zavedajo, da je Slovenija iz geostrateškega vidika odlična vstopna točka za širši trg EU. Glede na to, da so prišli iz zelo različnih gospodarskih panog, so si bili enotni v tem, da lahko v Sloveniji najdejo takšne poslovne partnerje, s katerimi bi s skupnim vstopom na trg dosegli dobre poslovne rezultate. Čeprav so v Slovenijo pripotovali šele dan prej, so takoj opazili, da je Slovenija zelo zanimiva tudi iz turističnega vidika, saj ponuja ravno to, kar je za indijske turiste najbolj privlačno. 

Indija 2 Copy
S  Slovensko-indijskim poslovnim večerom v Celju pa se aktivnosti glede možnosti vstopa podjetij na indijski trg ne bodo končale. Pod vodstvom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška bo predvidoma novembra organizirana poslovna delegacija, ki se je bodo lahko udeležila tudi podjetja v sklopu projekta Celja International.  Odpotovali bodo v Indijo in na Šrilanko, kjer bodo imeli možnost poglobiti sedaj ustvarjene poslovne vezi. Projekt Celje International podpira internacionalizacijo celjskega in regijskega gospodarstva. Njegov osnovni namen je sistematično razviti organizacijsko platformo za spodbujanje bilateralnega in multilateralnega gospodarskega sodelovanja med poslovnimi subjekti, ki delujejo na področju celjske regije, in subjekti v mednarodnem poslovnem okolju. Deluje pod okriljem Odbora za internacionalizacijo, ki združuje naslednje institucije in podjetja: Mestno občino Celje, Regionalno gospodarsko zbornico Celje, Območno obrtno–podjetniško zbornico Celje, Razvojno agencijo Savinjske regije, Inkubator Savinjske regije ter podjetji Kovintrade in Celjski sejem. Lani v času MOS je skupina v okviru projekta Celje International organizirala prvi Mednarodni poslovni forum, ki je bil namenjen krepitvi poslovnega sodelovanja med celjskimi podjetniki in regijam Alpe-Adria, jugovzhodna Evropa in Turčija. Novembra lani je organizirala Poljsko – slovenski poslovni večer, na katerem so bile predstavljene  možnosti vstopa na poljski trg, februarja letos pa je  v sodelovanju z Britansko-slovensko gospodarsko zbornico pripravila poslovni zajtrk o poslovnih priložnostih v Veliki Britaniji. Dogodek je bil uspešen in je ponudil veliko koristnih podatkov, na podlagi katerih se je nekaj celjskih podjetij kasneje prijavilo na poslovno delegacijo v Birmingham, ki ga pripravlja Britansko – Slovenska gospodarska zbornica. Manjši delegaciji sta bili letos tudi na  poslovnih forumih v nemškem Singnu in poljskem mestu Katowice, na katerih so poglobili poslovne stike z gospodarstveniki teh gospodarsko propulzivnih regij. Celjski podjetniki si veliko obetajo tudi od drugega mednarodnega poslovnega foruma, ki bo septembra v času Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti. Svojo udeležbo na forumu sta namreč že potrdili nemška in poljska poslovna delegacija. 
Indija 4 Copy

Drugi mednarodni poslovni forum (2. International business forum) bo letošnji glavni  dogodek projekta Celje International. Rdeča nit bodo inovativne prodajne poti s poudarkom na dobavnih verigah in logistiki. Med letom bodo organizirana tudi B2B srečanja med podjetniki iz celjskega in bližnjimi regijami (Sisak, Furlanija Julijska krajina), pozno jeseni pa bo večja predstavitev poslovnih priložnosti na nemškem trgu. Celje International tako uspešno uresničuje svoje poslanstvo in verjame, da bodo prvi konkretni rezultati projekta kmalu vidni. Pričakuje se namreč, da bodo slovenska podjetja že letos sklenila posle s tujimi partnerji.    
Slovensko- indijsko poslovni forum je bil organiziran na pobudo Katarine Karlovšek,  predsednice Slovensko-indijskega sveta, ki deluje v sklopu GZS in spodbuja ter pomaga podjetnikom pri vstopanju na indijski trg, skrbi za povezovanje podjetnikov, ki že delujejo tem trgu, ter za  izmenjavo informacij ter dobrih praks med vsemi poslovnimi subjekti. Funkcijo predsednice je  prevzela lani od poslovneža Huga Bosia, sicer pa  poslovno že šest let sodeluje z Indijo na področju filmske logistike za indijsko filmsko produkcijo. 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje