Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Delegacija iz Celja obiskala rusko mesto Šjolkovo

Celje, 18. maj 2017 – od 11. do 16. maja je delegacija iz Celja v sestavi župana Mestne občine Celje Bojana Šrota, predstavnikov Mestnega sveta Mestne občine Celje, ravnatelja I. gimnazije v Celju dr. Antona Šepetavca, šest dijakov iz I. gimnazije v Celju in Gimnazije Celje Center s profesorjema obiskala rusko mesto Šjolkovo.

Mestna občina Celje je v preteklosti sklenila prijateljstva ali partnerstva z mnogimi mesti v tujini. V letih 2016 in 2017 so se začeli vzpostavljati stiki med Celjem in ruskim mestom Ščjolkovo. Medmestne povezave temeljijo predvsem na izmenjavah mladih iz obeh mest. Mladi iz Ščjolkova so bivali na Celjski koči in z dijaki iz Gimnazije Celje Center in dijaki I. gimnazije v Celju sodelovali pri delavnicah na temo astronomije. Mlade plesalke iz Ščjolkova so sodelovale v programu Mednarodnega folklornega festivala Od Celja do Žalca. S Ščjolkovskim občinskim območjem je Mestna občina Celje ob obisku delegacije v mesecu marcu 2016 v Celju podpisala namero o sodelovanju.

Delegacija iz Celja je obiskala rusko mesto Šjolkovo iz treh razlogov. Mestna občina Celje je s Ščjolkovskim občinskim območjem podpisala sporazum o pobratenju. S podpisom sporazuma o pobratenju sta se mesti zavezali h krepitvi sodelovanja in prijateljstva med mestoma, k izmenjavi informacij in krepitvi sodelovanja na področjih kulture, izobraževanja, športa in razvoja gospodarskih odnosov. Mesti bosta podpirali izmenjavo različnih delegacij z namenom seznanjanja s kulturno dediščino, tradicionalnimi vrednotami in stanjem na različnih področjih, pomembnih za sodelovanje. I. gimnazija v Celju je s 14. licejem Jurija Gagarina podpisala sporazum o prijateljstvu in dijaki iz obeh gimnazij so sodelovali na Mednarodnem festivalu športa in kulture ter dosegli naslednje rezultate:

-1. mesto v vlečenju vrvi;
-3. mesto v ulični košarki (igre trojk);
-2. mesto štafeta 4x4 mešano;
-1. mesto za ekipno pesem;
-1. mesto Klare Drofenik v skoku v daljino iz mesta.

Delegacija si je med drugim ogledala nekatere znamenitosti, denimo Zvezdno mesto, kjer se urijo vsi astronavti, ki potujejo mednarodno vesoljsko postajo, Muzej letalstva v Moninu in glavne turistične znamenitosti v Moskvi.

S tema dvema sporazumoma sta Mestna občina Celje in I. gimnazija v Celju uradno utemeljili prijateljstvo in s tem položili temelje za vse prihodnje sodelovanje med mestoma in tudi izobraževalnimi institucijami. Dijaki obeh gimnazij so se Mednarodnega festivala športa in kulture udeležili že drugič. 

1

Dodatne informacije:
Mesto Ščjolkovo je upravno središče Ščjolkovskega občinskega območje v Moskovski regiji in leži 25 km severovzhodno od Moskve. Ščjolkovsko občinsko območje ima okoli 200.000 prebivalcev in je po velikosti 9. v Moskovski regiji. Sodi med ekonomsko najbolj razvita območja v regiji. Prevladuje kemična, kemično-farmacevtska, tekstilna, lesna, kovinsko-predelovalna in živilska industrija. Ščjolkovsko občinsko območje vodi načelnica Nadežda Vladimirovna Surovceva.

Ostale fotografije si lahko ogledate TUKAJ.


Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje