Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

Celje, 25. april 2017 – V celjskem Parku svobode je bila danes popoldan slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju, na kateri je bila slavnostna govornica ministrica za obrambo Andreja Katič. Kulturni program so pripravili učenke III. osnovne šole in kvintet trobil Orkestra Slovenske vojske, kot ponavadi pa so poseben pridih slovesnosti dali praporščaki. 

Ministrica Andreja Katič je v svojem  nagovoru dejala, da so vsako pomlad, ko se izteka april, pred nami pomembni dnevi. Takrat se namreč spominjamo dogodkov, ki so nas popeljali v povsem novo obdobje, v svobodo in napredek. 
»Z ustanovitvijo Osvobodilne fronte, konec aprila 1941, se je začel oborožen odpor proti okupatorju. Ta boj je imel za cilj osvoboditev naše domovine. Cilj, ki je bil vitalnega pomena za naš narod. Cilj, ki je v celoti uspel. Temeljne točke Osvobodilne fronte so ostale enake skozi ves slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj: osvoboditev od tuje nadvlade, združitev vseh Slovenk in Slovencev ter pokrajin, v katerih večinsko živijo, samoodločba, lastna narodna vojska in lastna državnost. To so usmeritve, ki so bile temeljne za naše preživetje in za našo prihodnost. Hkrati je bilo v Osvobodilni fronti vpeto prizadevanje za večjo enakost med ljudmi. Za primerljiva izhodišča. Za preseganje ogromnih socialnih razlik. Verjamem, da je bistvo dneva upora proti okupatorju – državnega praznika, ki ga bomo praznovali čez nekaj dni – to, da je bil slovenski upor proti fašizmu in nacizmu, ki se mu je takrat uprl ves demokratični svet, zelo hrabro ter hkrati edino smiselno in pravično dejanje. Kljub temu, da smo razmeroma majhen narod, smo Slovenci vendarle večkrat  v zgodovini imeli pomembno vlogo. Ena izmed takih je bila zagotovo opredelitev za upor na strani protifašistične koalicije, na strani naših zaveznikov, ki so to ostali tudi še danes. Med drugo svetovno vojno smo oblikovali svojo, slovensko partizansko vojsko. Z njo osvobodili ter zavarovali ozemlje Slovenije v današnjih mejah. In jasno je, da brez združene Slovenije, sicer v okviru nekdanje Jugoslavije, ne bi bilo naše osamosvojitve v 90. letih prejšnjega stoletja. 
Tudi tu na Štajerskem je bila druga svetovna vojna izredno kruta. Okupator jo je nameraval narediti nemško, zato je začel načrtno in brezkompromisno obračunavati z vsemi, ki so se raznarodovanju uprli. Svobodoljubni ljudje tistega časa so bili zaradi ljubezni do svojega naroda in domovine ter upora zločinskemu osvajanju sveta prisilno izseljeni ali pa odgnani v okupatorjeve mučilnice. Za to, da so se borili za svoj narod in domovino ter za prihodnost naslednjih generacij, ne da bi reševali svoje osebne koristi, so nase vzeli veliko žrtvovanje. Mnogi so odšli v partizane. Zavedajoč se, da je možnost, da ostanejo živi, majhna. Ta odločitev je tudi z današnjega vidika velika domoljubna odločitev, vredna vsega spoštovanja. In če se vprašamo, kako pa je danes z domoljubjem? Ko sem z ljudmi, kot ste vi, borke in borci slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja, veteranke in veterani vojne za Slovenijo, z vami vsemi, ki delimo ljubezen do naše domovine, čutim, da je to domoljubje  veliko. Da je v nas moč, da se borimo za našo državo, za dobrobit vseh. Ob tem pa me  vseeno   žalosti, da vlada sicer med našimi ljudmi preveč apatije. Vse preveč je malodušja in premalo volje za akcijo. Naši osvoboditelji in naši osamosvojitveni borci ste se borili tudi za to, da lahko danes svobodno volimo svoje predstavnike in da lahko sami kandidiramo za različne funkcije. Zato je prav, da vsi, ki želimo delati za dobrobit skupnosti, in ki aktivno iščemo rešitve, stopamo tudi na to odgovorno pot«, je dejala ministrica.
Ker je iz Šaleške doline, kjer je bil doma tudi partizan in pesnik Karel Destovnik Kajuh, je prebrala njegovo znano pesem Kralj Matjaž. Kajuh bi po njenem mnenju moral biti vzgled vsem nam, še posebej mladim, saj je v svojem kratkem življenju izjemno veliko storil za narod, za našo literarno dediščino, pa tudi za pravice delavcev in nasploh socialno šibkejših. Njegova pesem, je dejala ministrica, govori o tem, da je vedno potrebno zaupati v lastne moči, biti samozavesten in si po vseh svojih močeh prizadevati za uresničitev ciljev.   Poudarila je, da si moramo danes postaviti ogledalo in se vprašati, ali smo tudi mi zravnani tako kot so bili naši predniki, ki so sodelovali v kmečkih puntih in se borili v gibanjih za pravice delavstva.
»Lahko se s ponosom ozremo na prehojeno pot, moramo pa si odgovoriti na vprašanje: Smo danes zravnani? Kljubujemo tistemu, kar ni prav in kar načenja našo družbo? Smo dovolj ponosni nase? Znamo sprejemati prave odločitve? Znamo tuje nasvete sprejeti s premislekom in ne za vsako ceno? Ali vsak od nas naredi dovolj za našo domovino? Kakšen zgled smo mladim? In kakšno domovino jim bomo zapustili? Ne čakajmo, da nas bo rešil nekdo drug!  Ne čakajmo, da nas bo rešil Kralj Matjaž! Verjamem, da zmoremo! Da zmoremo upreti se malodušju in slabim novicam. Da znamo stopiti skupaj. Da ne bežimo pred odgovornostjo. Da ne prelagamo svoje usode v roke drugih. Da znamo, sami in skupaj, sprejeti prave odločitve. Odločitve za dobro nas vseh. In zlasti za dobro prihodnost naših otrok«, je na koncu nagovora dejala ministrica za obrambo Andreja Katič.  


Za ogled fotogalerije kliknite TUKAJ

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje