Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Svetovni dan zdravja 2017

Celje, 6. april 2017 – Mestna občina Celje že osmo leto zapovrstjo obeležuje Svetovni dan zdravja. Leta 2010 se je v Celju odvijala osrednja slovenska prireditev, na kateri so župani mnogih slovenskih občin podpisali izjavo v podporo zdravju naklonjenih in varnejših mest. V okviru projekta Celje – zdravo mesto, v katerem poleg Mestne občine Celje v projektnem svetu sodelujejo tudi Javni zavod Socio, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Fundacija Utrip humanosti in številni drugi posamezniki ter organizacije v Celju, potekajo številne aktivnosti in prireditve, ki so namenjene vsem občankam in občanom, osrednje sporočilo pa je zdrav način življenja.


Projektni svet Celje – zdravo mesto vsako leto organizira strokovni posvet na katerem obravnava vsebine, ki so osrednja tema Svetovnega dneva zdravja. Letošnji Svetovni dan zdravja je posvečen depresiji in je tako priložnost za opozarjanje na problematiko, ki je na sedmem mestu bolezni na svetu. Na Svetovni dan zdravja, tj. 7. aprila 2017, bo v Celju potekal osrednji slovenski strokovni posvet o depresiji. Organizacijo dogodkov je prevzela Mestna občina Celje, skupaj z Javnim zavodom Socio, Celje – Zdravo mesto, NIJZ OE ter Fundacijo Utrip humanosti. V soboto, 8. aprila 2017, bo potekala osrednja prireditev na Krekovem trgu in dobrodelni tek okoli Šmartinskega jezera.


Strokovni posvet: Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje
V Narodnem domu bo v petek, 7. aprila 2017 od 9.00 do 14.30 potekal osrednji nacionalni dogodek ob svetovnem dnevu zdravja - strokovni posvet z naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanje, obravnava in obvladovanje. Na strokovnem posvetu bodo priznani strokovnjaki predstavili obravnavo bolnikov z depresijo v različnih življenjskih obdobjih.


Osrednja prireditev in spremljevalne aktivnosti
Od 3. do 11. aprila 2017 potekajo številna predavanja o zdravju in boleznih v posameznih krajevnih skupnostih in mestnih četrtih. Osrednja prireditev ob svetovnem dnevu zdravja bo v celjskem mestnem jedru v soboto, 8. aprila 2017 s pričetkom ob 9. 00 uri. Na prireditvi bodo svojo skrb za zdravje predstavile vse generacije. S svojimi programi se bodo predstavila različna društva, organizacije, zavodi, ki s svojim delom pripomorejo k ohranjanju zdravja v mestu. Aktivnosti za osveščanje o pomenu zdravja bodo potekale tudi v Domu ob Savinji Celje, v vrtcih, šolah in lokalnih skupnostih.


Tradicionalni medgeneracijski pohod
Prireditve ob svetovnem dnevu zdravja se bodo zaključile s tradicionalnim medgeneracijskim pohodom, ki bo krenil s Krekovega trga, v soboto, 8. aprila 2017 ob 11.30 in se zaključil z obiskom Doma ob Savinji, kjer si bodo pohodniki lahko izmerili krvni tlak, krvni sladkor in holesterol in se okrepčali.


Dobrodelni tek Migaj z mano! Tek/hoja v boju proti debelosti na 2, 4, 8 kilometrov
V soboto, 8. aprila 2017 bo Fundacija Utrip humanosti organizirala 9. humanitarni tek/hojo na 2, 4 ali 8 kilometrov okoli Šmartinskega jezera. Dobrodelna prireditev se bo pričela ob 9. uri pri Pušn šanku pr'Tini s prijavami na tek. Tekači in ostali udeleženci pa bodo startali ob 10. uri. Prireditev je dobrodelna, saj bo fundacija zbrana sredstva namenila štipendijskemu skladu za mladostnike, ki so oboleli za rakom.


Projekt Celje – zdravo mesto
Začetki projekta Celje Zdravo mesto segajo v leto 1991, ko je takratna Skupščina občine Celje sprejela sklep o vključitvi Celja v projekt Svetovne zdravstvene organizacije Zdrava mesta. Ta odločitev je bila takrat plod prizadevanj Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, ki se je že dolga leta ukvarjal s promocijo zdravja, po drugi strani pa jo je omogočila visoka stopnja ekološke osveščenosti prebivalstva na območju Celja. Celje se je dokončno priključilo Mreži zdravih mest februarja 1994, projekt Celje Zdravo mesto pa je pod svoje okrilje prevzel celjski Zavod za zdravstveno varstvo. Z namenom izvajanja aktivnosti politike zdravih mest je bila ustanovljena Projektna pisarna Celje Zdravo mesto, ki je leta 2003 prešla pod okrilje Javnega zavoda Socio. Celje Zdravo mesto je vključeno v VI. fazo projekta (2014-2018), ki bo sledila vsebini evropskega strateškega dokumenta Zdravje 2020, katerega glavni cilji so zagotavljanje enakosti v zdravju in izboljšanje zdravja za vse skupine prebivalcev ter vključevanje vseh politik v aktivnosti za izboljšanje zdravja prebivalcev.


Dodatne informacije:
Prim. Jana Govc Eržen, dr. med.
Koordinatorka projekta Celje – zdravo mesto
telefon: 041 335 377


Več o Svetovnem dnevu zdravja 2017 oz. o depresiji najdete na spletnih straneh NIJZ: http://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-zdravja-2017-depresija-lahko-prizadene-vsakega-izmed-nas 


Za Seznam aktivnosti ob svetovnem dnevu zdravlja kliknite TUKAJ.

Za letak Dobrodelni tek Migaj z mano kliknite TUKAJ
Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje