Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Srečanje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji s predstavniki Mestne občine Celje

Celje, 9. december 2016 – včeraj se je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot srečal z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji g. Zoranom Stančičem. Poleg župana so se srečanja udeležili tudi vodja Službe za evropske zadeve mag. Saša Heath-Drugovič ter vodja Kabineta župana mag. Barbara Bošnjak.

Z novim programskim obdobjem Evropske komisije 2014-2020 so mesta dobila možnost koristiti del samo njim namenjenih sredstev evropskih strukturnih skladov. V Sloveniji se lahko za ta sredstva poteguje vseh 11 mestnih občin, saj so izpolnila osnovni pogoj – izdelati Trajnostno urbano strategijo (TUS). Svetniki MOC so jo sprejeli 22. marca 2016 in z njo Celje opredelili kot dinamično, ustvarjalno in v trajnostni razvoj usmerjeno mesto. V njej so zapisane usmeritve MOC, ki jim bomo sledili pri koriščenju cca. 12,5 mio EUR namenskih evropskih sredstev za različne projekte na področju trajnostne mobilnosti, povečanju učinkovitosti rabe energije v javnih stavbah in izboljšanju urbanega okolja ter oživitvi mesta. Natančneje bodo konkretni projekti opredeljeni v Izvedbenem načrtu Trajnostne urbane strategije, ki bo sprejet v prvih mesecih leta 2017. 

Obnova stavb v starem mestnem jedru s sofinanciranjem Mestne občine Celje poteka uspešno že od leta 2014. Vsebinsko je bila zasnova projekta oblikovana v Strategiji starega mestnega jedra in 26 akcijskih načrtih za prenovo 26 stavb v okviru EU sofinanciranega projekta EPOurban. Vsako leto je MOC namenila 100.000 € za sofinanciranje obnove stavb in streh, tudi v 2017 bo enako. Do sedaj smo uspešno obnovili 13 stavb v starem mestnem jedru. Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in župan Mestne občine Celje sta govorila o izkušnjah Celja in celotne regije s članstvom v EU, o razvojnih načrtih in potreb po financiranju pri relevantnih projektih za Celje. G. Stančič je izpostavil: »Nepovratnih sredstev bo vedno manj in manj, zato je treba pogledati tudi kako bi se dal črpati ta t. i. Junckerjev sklad. Zaupanje v javna-zasebna partnerstva v Sloveniji je zelo nizko. Tudi poznavanje tega, kako cela stvar deluje, ni na visoki ravni. Je pa cela vrsta dobrih javnih-zasebnih partnerstev, ki pa se ne prodajajo kot javna-zasebna partnerstva. V kolikor se nekdo odloči da gre v smeri javno-zasebnega partnerstva, mi pripravimo delavnice na to temo in ponudimo pomoč pri pripravi dokumentov in nadaljnjih usmeritev, ali pa pomagamo preko inštitucij, ki so v Sloveniji, da najdemo skupaj konkretne rešitve.« Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je v pogovoru povedal, da je bil primer dobre prakse čistilna naprava in nadgradnja kanalizacijskega sistema, ko so se ob Savinji zgradila črpališča, s čimer so se preprečile tudi dve poplavi v tem delu mesta. »S to zadnjo finančno perspektivo pa smo kritični, saj se le-ta za občine še ni začela, ko pa se bo, pa ne bo prinesla relevantnih sprememb. Izračunali smo, da bo za občine občutno manj finančnih sredstev, kot jih je bilo v prejšnji finančni perspektivi. Omembe vreden razpis v zadnjem času je bil le razpis iz Ministrstva za gospodarstvo za Ekonomske cone,« je zaključil župan.  

 

 

 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje