Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Izbor za najbolj skrbnega lastnika gozda v letu 2016 na območju OE Celje   

Celje, 24. november 2016 – Včeraj je v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani potekala prireditev Najbolj skrben lastnik gozda 2016, ki ga vsako leto organizira Zavod za gozdove Slovenije. Namen prireditve je je promocija in spodbujanje dobrega dela in tesnega sodelovanja lastnikov gozdov z javno gozdarsko službo. Med letošnje dobitnike priznanja za najbolj skrbne lastnike gozda je zaradi dolgoletnega uspešnega dela z mestnimi gozdovi bila izbrana Mestna občina Celje.
 
Mesto Celje ima svoje gozdove že od srednjega veka. Takrat so jih sicer imela tudi nekatera druga mesta, vendar jih le Celje ni nikoli prodalo. Še več. Je edino mesto v Sloveniji in eno maloštevilnih v Evropi, ki zaradi zagotavljanja javnega interesa načrtno odkupuje zavarovane gozdove v okolici mesta. Od leta 1997 naprej je mesto od 42 zasebnih lastnikov postopno odkupilo 68 hektarov gozdov in tako svojo gozdno posest povečalo na več kot 300 hektarov.
 
Današnjo celovitost in urejenost mestnih gozdov Celja določajo skrb za javni interes, status zavarovanih gozdov, dolgoročna strategija z opredeljenimi razvojnimi prioritetami, zagotovljena finančna sredstva ter partnerstvo in sodelovanje z gozdarskimi strokovnimi inštitucijami. Prihodki od posekanega lesa se praviloma investirajo nazaj v mestne gozdove v obliki načrtne gradnje in vzdrževanja gozdnih prometnic in rekreacijske infrastrukture ter izvajanja gojitvenih del v mladih gozdovih. V zadnjem obdobju je bilo v mestnem gozdu zgrajeno in opremljeno omrežje večnamenskih, rekreacijskih in izobraževalnih poti v skupni dolžini več kot 20 kilometrov. Od lanskega leta je mestni gozd bogatejši za novo izobraževalno središče v obliki svojevrstne drevesne hiše.
 
Mesto Celje je v zadnjih dveh desetletjih v sodelovanju z gozdarsko stroko razvilo model upravljanja mestnih gozdov, ki je postal prepoznaven tudi v tujini. Celje je letos že drugič po letu 2005 gostilo strokovno konferenco Evropski forum o urbanem gozdarstvu. Mestni gozd Celje je bil leta 2011 izbran med pet evropskih primerov dobrih praks, v letošnjem letu pa uvrščen v posebno publikacijo Združenih narodov o usmeritvah za upravljanje urbanih gozdov.  

1
 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje