Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Poljsko-Slovenski poslovni večer v Celju

Celje, 18. november 2016 – včeraj je v hotelu Celeia potekal Poljsko-Slovenski poslovni večer, ki ga je organiziralo združenje Celje International in Triglav Rysy. O izkušnjah poslovanja na Poljskem so spregovorili namestnik veleposlanika Republike Poljske v Republiki Sloveniji g. Rafal Budyta, predsednik poslovnega kluba Triglav Rysy in direktor Wytwornia Octu i Musztardy w Parczewie Sp. z o.o. g. Matej Hojnik, veleposlanik Republike Slovenije na Poljskem od 2009 do 2014 g. Marjan Šetic, preko kanala skype pa se je pridružil direktor podjetja Gorenje Polska Sp z.o.o. g. Simon Kumer. Vse prisotne sta pozdravila župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in njegov pooblaščenec za področje gospodarstva Miloš Rovšnik.
 
Poljska kot deveta največja država v Evropi s skoraj 40-milijonskim trgom nudi poslovne priložnosti, ki so za državo kot je Slovenija zaradi podobne miselnosti prebivalcev ter politične ureditve zelo privlačne. Ključni finančni kazalniki – menjalni tečaj zlot/evro ter cene obveznic in delnic – so se aprila 2016 ponovno poslabšali. Aprilska gibanja na finančnih trgih kažejo, da je dojemanje političnega in strateškega tveganja že povzročilo negotovost glede tečaja zlota na gospodarske napovedi, ob hkratnem višanju stroškov zadolževanja države in servisiranje dolga. Stopnja deflacije je v letu 2015 znašala 1 odstotek. Analitiki ocenjujejo, da bo stopnja deflacije v letu 2016 znašal 0,8 odstotka. Kot je bilo moč slišati na razpravi je stopnja brezposelnosti danes na Poljskem dobrih 10 odstotkov, trend predvideva padanje stopnje, saj naj bi v letu 2017 znašala okoli 9,6 odstotka, v letu 2018 pa 9,2 odstotka. Povprečna bruto mesečna plača na Poljskem je v prvem četrtletju 2016 znašala 958 EUR. 
 
Operativni vodja združenja Celje International in povezovalec programa Primož Kristan je povzel, da je Poljska kljub nekoliko drugačnim gospodarskim kazalnikov kot Slovenija s številnimi  priložnostmi odprta za gospodarsko sodelovanje. Velik del njihovega gospodarstva je proizvodno usmerjen, saj je kar vsak tretji televizor in vsak drugi pralni stroj v Evropi proizveden na Poljskem. Nekdanji veleposlanik RS na Poljskem g. Marjan Šetinc je povzel, da je približno enako težko in z enakim časovnim vložkom v Sloveniji in na Poljskem priti do posla, s to razliko, da na Poljskem delaš za skoraj 40-milijonski trg. Kovintrade, Gorenje, Šumer, Vitli Krpan in Tajfun so le nekatera bolj znana celjska in regijska podjetja, ki delujejo na Poljskem. Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je povedal, da je pri poslovanju s Poljsko med drugim prednost tudi, da gre za sorodne slovanske narode, organizatorjem in podpornikom dogodka pa zaželel, da se tovrstna srečanja nadaljujejo tudi v prihodnje, saj je to eden od relevantnih elementov bogatenja gospodarskega dogajanja v Celju. 
 
Dodatne informacije o Bilateralnih ekonomskih odnosih Poljske s Slovenijo si lahko ogledate na naslednji povezavi:  
http://www.izvoznookno.si/Dokumenti/Podatki_o_drzavah/Poljska/Bilateralni_ekonomski_odnosi_s_Slovenijo_4180.aspx

Za ogled informativne zloženke kliknite TUKAJ.  

Fotogalerijo si lahko ogledate TUKAJ.  

 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje