Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

V Celju odprli nov Turistično informacijski center in Paviljon za prezentacijo arheologije   

Celje, 28. september 2016 – včeraj se je na Glavnem trgu odprl nov Turistično informacijski center (TIC), ki se je preselil iz dosedanjih prostorov na Krekovem trgu in Paviljon za prezentacijo arheologije. Odprtja, ki je sovpadalo s Svetovnim dnevom turizma, so se udeležili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot ter njegov pooblaščenec za področje družbenih dejavnosti in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, direktorica Zavoda Celeia Celje mag. Milena Čeko Pungartnik, predstavniki Zavoda za kulturno dediščino Celja in številni drugi posamezniki. 
 
Namen novega paviljona je širši javnosti predstaviti arheološko zbirko, najdeno med obnovo starega mestnega jedra. Z urejanjem mestnega jedra se prispeva k povečanju atraktivnosti starega mestnega središča za lokalno prebivalstvo in obiskovalce ter k povečanju števila obiskovalcev, povečanju turistične prepoznavnosti, povečanju interesa ponudnikov različnih storitev. Pomen odkritih arheoloških ostalin je izjemen tako v širšem slovenskem kot  tudi v evropskem prostoru, saj nova odkritja močno spreminjajo sliko antične Celeie, povsem na novo pa rišejo zemljevid poznoantičnega in tudi srednjeveškega obdobja. Po navedbah kustosa v Pokrajinskem muzeju Celje dr. Jureta Krajška so najpomembnejša odkritja arheoloških raziskav na Glavnem trgu: 
 
1. Kletni prostori prve mestne hiše v katerih so bile odkrite kamnite krogle – izstrelki in bronasta cev arkebuze (kratke puške) iz druge polovice 15. stoletja. Odkriti izstrelki bronasta cev povezujejo omenjen prostor s hranjenjem orožja oz. mestno orožarno. Zidovi kletnih prostorov dokazujejo, da je bila prvotna mestna hiša večja, kot se je do sedaj domnevalo.   
2. Delno sta bili raziskani dve rimski mestni vili. Raziskani prostori obeh vil so bili razkošno okrašeni  s stensko poslikavo – freskami, štukaturo in mozaiki. V obeh vilah je bil del prostorov  ogrevan s toplozračnim talnim ogrevanjem. 
3. Vili sta ležali ob cesti (prvi stranski vzhodni kardo), ki je bil še v 4. stoletju n. š. na novo obnovljen. Med cesto in vilami je bil s stebriščem (portikom) pokrit pločnik. 
4. Pod skrajnim južnim delom Muzejskega trga smo odkrili križišče že omenjene ceste (1. vzhodni kardo) z glavnim dekumanom (decumanus maximus – glavna mestna ulica v osi vzhod-zahod).
5. Odkritje vil in dela rimske ceste je potrdilo domneve o enotnem urbanističnem načrtu s pravokotno sekajočimi se ulicami načrtni in izgradnji Celeje že v prvi polovici 1. stoletja.
6. Raziskane plasti in strukture so iz 3. in 4. stoletja; Celeja 1. in 2. stoletja leži pod raziskanimi strukturami in sega vsaj še do globine štirih metrov (načrtno izkopane sonde so pokazale, da se nahajajo temelji prezentiranih zidov 4,5 m globoko).
7. Raziskani zidovi, strukture in plasti kažejo da je Celeja v 4. stoletju ekonomsko cvetela in s tem vsaj delno potrjuje tezo preselitvi prestolnice province iz Viruna v Celejo.
8. Zaradi sprememb projekta smo uspeli doseči, da večine dokumentiranih  arheoloških struktur in arheoloških plasti gradbeni posegi niso dosegli ali poškodovali; zato so ostaline Celeje ostale zaščitene in ohranjene tudi za zanamce. 
 
»Zgodovina je tukaj, kjer smo doma, pisala raznolike in osupljive zgodbe, ki jih prenašamo iz roda v rod in jih s ponosom pripovedujemo našim obiskovalcem in turistom. Odslej bomo to počeli še z veliko večjim veseljem, saj v našem knežjem mestu odpiramo sodoben Turistično informacijski center in Paviljon za prezentacijo arheologije. Sodobno zgradbo, v kateri se  resnično prepletata preteklost, sedanjost in prihodnost. Da je turizem izjemno pomemben za razvoj mesta, se v Celju zelo dobro zavedamo. Pohvalimo se lahko s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, poleg tega velike napore vlagamo tudi v razvoj naših okoliških turističnih centrov. Na Celjski koči smo postavili pustolovski park, velike načrte imamo s Šmartinskim jezerom, ponosni smo tudi na edinstveno Drevesno hišo v Mestnem parku, ki bo v teh dneh praznovala prvi rojstni dan,« je v otvoritvenem govoru povedal župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Pooblaščenec za področje družbenih dejavnosti in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman, je povedal, da je že dolgo znano, da kjerkoli zakopljejo v zemljo v Celju, naletijo na ostanke rimske Celeje. Meščani Celeje so opravljali razne ugledne funkcije širom rimskega imperija. »Ko smo se pripravljali na raziskave v sklopu prenove starega mestnega jedra smo intenzivno preučili tudi gradbeno zgodovino mesta. Pričakovali smo, da bo marsikaj od tega uničeno. V drugi fazi prenove smo naleteli na prve ostanke antičnih del, ostanke ceste in ti ostanki za razliko od ponekod drugod niso bili uničeni,« je izsledke raziskav strnil Rozman. Celje bo pridobilo nove urejene prostore TIC-a, kar je pomembna pridobitev za center mesta. Atraktiven paviljon bo predstavljal zanimivo turistično točko za tuje in domače obiskovalce, predstavitev kulturne dediščine in prostor, kjer bodo turisti lahko na enem mestu pridobili vse potrebne informacije in bo obenem služil kot večnamenski prostor za različne promocijske in informativne dogodke. Če je bilo Celje pred časom prepoznavno predvsem kot zgodovinsko in kulturno mesto, pa zdaj daje vedno večji poudarek tako imenovanemu aktivnemu »city break oddihu« in doživljajskemu momentu. Celje je postalo mesto prireditev. Zavod Celeia Celje, ki skrbi za tovrstne prireditve, je tudi letos poleti poskrbel za raznoliko ponudbo kulturnih in glasbenih dogodkov za vse okuse in generacije. Včerajšnja otvoritev TIC-a in Paviljona je počastila svetovni dan turizma, katerega glavni namen je okrepiti zavest, da je turizem ključnega pomena za mednarodno skupnost in da ima velik vpliv na družbene, kulturne, politične, okoljske in gospodarske razmere po vsem svetu. 
 
Investicija Paviljona se je pričela z uvedbo izvajalca v delo izvajati 1. oktobra 2015. S predvidenim rokom izvedbe 3 mesece se je izvedba nekoliko zavlekla zaradi raznih zapletov med gradnjo do 30. junija 2016. Izvedba projekta je bila specifična in glede na to, da  gre za razmeroma majhen objekt je bila z več vidikov dokaj zapletena in kompleksna. Bilo je potrebno nenehno usklajevanje med izvajalci, projektanti z upoštevanjem specifičnih pogojev Zavoda za varstvo kulturne dediščine in drugimi. Gradnja objekta je stala 450.000 EUR. Izvedba Paviljona je bila financirana iz proračuna Mestne občine Celje, 138.426 EUR bo mestna občina pridobila iz razpoložljivih sredstev za sofinanciranje občinskih investicij (ZFO).  
 
Otvoritvena slovesnost, ki jo je povezoval mladi celjski študent režije na AGRFT Luka Marcen, je minila v zgodovinskem pridihu duha Tita Varija Klemensa, ki je eden najpomembnejših prebivalcev Celeie 2. stoletja. Tit Varij Klemens je v svoji karieri od vojaškega naziva prišel vse do senatorskega stanu in kot tajnik in svetovalec samega cesarja Marka Avrela tudi član ožjega cesarstva sveta. Celeia je že v 1. stoletju bila zgrajena po natančnem urbanističnem načrtu, ki je predvideval pravokotno sekajoče ulice ob katerih so počasi zrastle vse stavbe. Na današnjem Glavnem trgu je bil s stebriščem pokrit pločnik, ki so ga v 4. stoletju obnovili in tako se je sprehajalni nivo dvignil za približno štiri metre in pol glede na nivo izgradnje Celeje. Takrat sta tu stali vsaj dve veliki vili, ki so bile ob raziskavah Glavnega trga odkrite.  

Ave, Celeia! 

Ogled fotogalerije (avtor: Gregor Katič) 
 
 
 
 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje