Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Sprejem za gospoda Josepha Valencica, ameriškega Slovenca iz Clevelanda

Celje, 8. september 2016 – danes je Mestna občina Celje pripravila sprejem za gospoda Jospeha Valencica, ameriškega Slovenca iz Clevelanda, ki je eden najaktivnejših Slovencev v ZDA, saj že več kot dvajset let raziskuje zgodovino Slovencev in slovenskih naselbin po Severni Ameriki in o tem predava. Sprejela ga je podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk, dogodka so se udeležili tudi direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar in vodja Kabineta župana mag. Barbara Bošnjak.

Joseph Valencic je scenarist ali soscenarist šestih dokumentarnih filmov na temo slovenskih naselbin v Severni Ameriki, štiri je pripravil za TV Slovenija. Predava po ZDA, Sloveniji in v zamejstvu. O temah iz zgodovine Slovencev v ZDA je pisal za Enciklopedijo Slovenije, Encyclopaedio Britannico, Encyclopaedio of Cleveland History in revijo Adrie Airways. Ima petintrideset let izkušenj kot predsednik ali član glavnega odbora več slovensko-ameriških kulturnih in dobrodelnih ustanov in projektov. Je predsednik Slovensko-ameriškega glasbenega muzeja (National Cleveland-Style Polka Hall of Fame and Museum of the American Slovenian Polka Foundation) ter predsednik Federacije clevelandskih društev. Bil je med ustanovitelji društva United Americans for Slovenia, ki je v letih 1991 in 1992 promoviralo ameriško priznanje samostojen Slovenije. 
 
Gospod Valencic je ob obisku povedal: »Moja naloga je, da bi moral napisati vodič po slovenski Ameriki. Čeprav živim v Ameriki, imam nekakšen slovenski radar. Kadarkoli zaslišim ali opazim kakšno slovensko besedo v knjigi ali v filmu, potem to nadalje raziskujem. Že več let tudi sodelujem s slovensko filmsko industrijo in zbiram filmske materiale iz slovenske zgodovine. Drago mi je, da sem prišel sedaj v Celje, saj so mi že večkrat ljudje svetovali, da bi moral priti sem, ker vem, da je tudi tukaj bogata kulturna scena. Veselim se morebitnega sodelovanja in kulturne izmenjave med Clevelandom in Celjem.«  
 
V Muzeju novejše zgodovine Celje na Prešernovi 17, bo Joseph Valencic imel danes ob 18. uri predavanje z naslovom Slovenci v ameriški kulturi. Predavanje v slikah, glasbi in video posnetkih predstavlja Američane slovenskega rodu, ki so dosegli sloves kot umetniki, glasbeniki, igralci, filmski ustvarjalci, avtorji, športniki in voditelji slovenske kulture. 

Ogled fotogalerije
 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje