Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

V Celju zaključili arheološke raziskave med Stanetovo, Aškerčevo, Cankarjevo in Levstikovo ulico 

Celje, 29. julij 2016 - Pokrajinski muzej Celje je danes zaključil s predhodnimi arheološkimi raziskavami na območju Kare 9, ki obsega parkirišča med Stanetovo, Aškerčevo, Cankarjevo in Levstikovo ulico. Raziskave je bilo potrebno opraviti zaradi novega občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) in bodo pomembna podlaga pri načrtovanju in urejanju tega področja.

Investitorica predhodnih arheoloških raziskav je Mestna občina Celje, izvajalec pa Pokrajinski muzej Celje. Prva faza raziskav (georadarske meritve), ki je potekala že novembra in decembra lani, je pokazala, da ima celotno nepozidano območje izreden arheološki potencial. Na podlagi georadarskih meritev in rezultatov starih raziskav v okolici so bile določene lokacije sond, na katerih se je dodatno preverjala ohranjenost in debelina arheoloških plasti. Arheologi so z deli začeli v drugi polovici junija. Čeprav so imeli letos poleti nevšečnosti z vremenom, so z arheološkimi raziskavami končali dva tedna prej kot so sprva predvidevali. Po besedah vodje raziskav dr. Maje Bausovac so v tem času izkopali osem sond in z najdbami potrdili domneve, da je na tem območju med drugim stal tudi srednjeveški dvorec, v katerem je živela družina Celjskih.  

»Med  arheološkimi raziskavami smo našli razmeroma dobro ohranjene ostanke in strukture rimske in pozno rimske Celeje. Še posebej smo veseli, da smo med sondiranjem našli del zidu srednjeveškega dvorca. Da je stal na tem območju, so doslej vedeli samo iz pisnih virov, zato je ta najdba za nas velikega pomena«, je povedal kustos dr. Jure Krajšek. Po izumrtju družine Celjskih je bil dvorec porušen, ohranila pa se je kapelica Sv. Andreja, ki je bila v tistem obdobju najverjetneje dvorna kapelica. Med leti 1855 in 1906  so jo uporabljali protestanti, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bila prezidana v večstanovanjsko zgradbo, ki je v uporabi še danes. 
 
 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje