Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Tit Turnšek: "Pred 75 leti je bil slovenski narod obsojen, da izgine."


Celje, 22. april 2016 – V celjskem Parku svobode je bila včeraj popoldne slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju. Osrednji govornik je bil Tit Turnšek, predsednik Zveze Združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Kulturni program slovesnosti so oblikovali Godba na pihala KUD Ljubečna, Moški pevski zbor Pod gradom Celje, učenke III. osnovne šole Celje, kot je v navadi pa so poseben pridih prireditvi dali praporščaki.

Tit Turnšek je v svojem nagovoru med drugim povedal: »Osvobodilna fronta se je rodila pred 75 leti iz ljubezni do naroda in domovine in to ljubezen je neprestano krepila. Prevzela je odgovornost za obstoj naroda. Osvobodilna fronta je postala prva slovenska oblast. Narod je povedla v organiziran boj proti okupatorjem. Organizirala je partizansko vojsko, ki je bila dejansko oboroženo ljudstvo. Zavest smrtne obsodbe je rodila reakcijo samoobrambe … Osvobodilna fronta je bila narodno osvobodilna organizacija, v kateri so vsi člani delovali kot domoljubi in ne na svetovno nazorskih načelih. Domovina in narod sta nad vsem, ko pa sta ogrožena vse ostalo postane nepomembno. Za svobodo smo plačali ogromen krvni davek. 28.000 partizanov je padlo v borbah z okupatorji, 40.000 civilistov je pomrlo v koncentracijskih taboriščih, bilo postreljenih, pobitih v zaporih ali po vaseh.
Danes po 75 letih imamo svojo državo, smo ena od članic OZN in EU. Uveljavitev ljudske demokracije pa nas čaka kot izziv za prihodnost. Spoštujemo preteklost, se je radi spominjamo, smo ponosni nanjo. Ne bomo dopustili, da jo kdorkoli potvarja. Črpamo iz vrednot, ki so se oblikovale v NOB. Toda nismo zagledani v preteklost. Neprestano se sprašujemo, kaj te vrednote pomenijo danes …«

Tit Turnsek

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje