Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Drevesna hiša nominirana za Plečnikovo nagrado

Celje, 21. april 2016 - Drevesna hiša Ateljeja Ostan Pavlin, ki stoji v celjskem mestnem gozdu, je bila nominirana za Plečnikovo nagrado 2016.


O hiši iz brošure, ki je ob tem izšla:

Nominacija za Plečnikovo priznanje
Drevesna opazovalnica v Mestnem gozdu Celje
avtorja:   ALEKSANDER S. OSTAN,  NATAŠA PAVLIN 
Drevesna opazovalnica v Mestnem gozdu Celje je rezultat inovativnosti konstrukcijske zasnove, ki izkorišča naravne danosti mikrolokacije, v katero je umeščena. Skrita med visokodebelno drevnino na območju Anskega vrha, izkorišča pozicijo šestih dreves, ki narekujejo kompozicijsko zasnovo opazovalnice.
Zasnovi sledi konstrukcijska razmestitev prečnih nosilcev v parih z osrednjimi nosilnimi stebri na njihovih stičiščih v obliki trikotnika. Leseni nosilci objemajo drevo z obeh strani, v samo drevo pa so fiksirani s posebno TAB-tehnologijo, ki drevo le minimalno poškoduje. Nosilna konstrukcija definira obliko pohodne ploščadi, ki pa zaradi natančnega prilagajanja značilnostim mikrolokacije potrebuje razvoj edinstvenega oblikovalskega slovarja, po meri narejene jeklene spoje, unikatno konstrukcijsko gradivo in po meri narejeno pohištvo. Do opazovalnice na višini šestih metrov vodijo dvakrat zavite stopnice, zastrte znotraj ovalnega lamelnega stolpa.
Arhitekturno likovna kompozicija opazovalnice izvira iz odnosa med konstrukcijsko logiko nalaganja nosilnih elementov ter strukturne členitve uporabnih površin objekta v abstrahirani izpeljanki šesterokotnika. Temu sledi tudi strešna zasnova objekta ter notranja členitev prostorov na šest volumnov. Vsak izmed krakov je usmerjen proti drugemu parkovnemu motivu. Štirje se proti zunanjosti ožijo in so na koncih zastekljeni. Iz njih je možen dostop na manjše zunanje terase, ki se nahajajo med kraki hiške. Preostala dva sta namenjena mini kuhinji in shrambi. Centralni prostor opazovalnice predstavlja stičišče šestih volumnov in je namenjen družabnim dogodkom.
Opazovalnica je v celoti izvedena iz lesa iglavcev duglazije z obravnavanega območja.
***

Drevesna hiša je odprta
:
- ob četrtkih, od 17. do 19. ure
- ob sobotah, od 14. do 19. ure
- ob nedeljah, od 14. do 19. ure
med počitnicami:
od srede, 27. aprila, do nedelje, 1. maja, od 10. do 12. ure in od 14. do 19. ure
ter
v ponedeljek, 2. maja, od 14. do 19. ure

Delavnica za otroke:
Od 28. do 30. aprila in 1. maja, od 10. do 12. ure, bo na drevesni hiši brezplačna delavnica za otroke (primerna za osnovnošolce) pod vodstvo Katje Gorečan (prijave 051 391 951 ) Kamišibaj gledališče. To je pripovedovanje zgodb ob slikah na malem odru. Prihaja z Japonske, kjer kami pomeni papir, šibaj pa gledališče. Na podlagi izbranih ljudskih zgodb bodo otroci pripravili ilustracije za posamezne prizore in ustvarili krajše kamišibaj predstave.

Zeliščna delavnica:

V soboto, 7. maja, bo ob drevesni hiši brezplačna zeliščna delavnica pod vodstvom Katje Funtek iz Društva Zelenko. Potekala bo od 9. (zbor pri Meškovem studencu) do 12. ure.
Več informacij: Polona Barič, MOC - 03 42 65 865, Katja Funtek, Društvo Zelenko - 068 195905
Z Zeliščarji iz Društva Zelenko bodo udeleženci po poti od Meškovega studenca do drevesne hiše nabirali zelišča. Na drevesni hiši bodo iz njih pripravili napitek in namaz, se družili in pogovarjali o zeliščih.


Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje