Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

125 let ponosa v celjskem športu

Celje, 4. december 2015 – V veliki dvorani Narodnega doma v Celju smo včeraj obeležili 125 let organiziranega športa v Celju. Slovesnosti so se udeležili tudi legendarni telovadec Miro Cerar in mnogi drugi celjski športniki, udeleženci olimpijskih iger. 

»Zelo dobro se spominjam tistih dni, ko smo sedeli doma pred črno belimi televizorji, ko je gospod Miro Cerar prijel ročaje konja in s svojim mojstrstvom osvajal medalje, nas pa neizmerno razveseljeval.« Tako je svoj nagovor na slovesnosti ob 125-letnici organiziranega športa v Celju začel župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.
Za prelomnico v organiziranosti športa v knežjem mestu štejemo ustanovitev društva Celjski Sokol v letu 1890, kljub temu, da je dokumentirana zgodovina športa v Celju mnogo starejša. Začenjajo jo navdušenci, ki so želeli v prvih športnih društvih (Celjsko strelsko društvo – 1812, Turnarji – 1862, Nordpolklub - 1875 itd.) kakovostno izrabljati svoj prosti čas.
Bojan Šrot: »Težko si je predstavljati duh tistega časa, brez da bi pogledali v zgodovino mesta. Takrat je živelo dvojno življenje. Celje je imelo 5173 prebivalcev, od tega 3301 nemško govorečih in zgolj 1972 slovensko govorečih. Narodna zavest se je začela prebujati, ko se je v Celje preselil dr. Ivan Dečko, ki je bil tudi eden od soustanoviteljev sokolskega društva.« »V mestu danes deluje preko 60 različnih športnih društev in klubov, ki gojijo več kot 50 različnih športnih panog. V mestu smo zelo ponosni na uspehe vseh svojih športnikov. Vemo, da so najboljši promotorji in ambasadorji našega mesta. Hkrati vemo, da so vzor številnim mladim, pa tudi starejšim generacijah za njihovo rekreacijo. Še nikoli v zgodovini mesta se ni toliko predšolskih in šolskih otrok ukvarjalo s športom, še nikoli v zgodovini mesta se ni toliko prebivalcev rekreiralo.
Želim si, da bi nas šport navdihoval tudi v prihodnje. Šport ima neko čudežno moč, da nas poenoti. Kot en mož smo sposobni stati za enim športnikom, za eno ekipo,« je povedal župan.

Zupan

Predsednik Športne zveze Celje Branko Črepinšek
je med drugim povedal: »V Celju pogovor o zgodovini športa nikakor ne more biti dolgočasen. Prvi mojster juda v takratni skupni državi je bil prav Celjan Ivo Reya, danes je na Lopati valilnica največjih mojstrov tega športa. Atletika premore vrsto legend, ki so tudi v mednarodnem merilu še kako krojile ta šport. Nekoč najboljše levo krilo na svetu v rokometu prihaja iz Celja, premoremo vratarsko legendo in še bi lahko naštevali.«
Crepinsekm

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec se je v imenu Olimpijskega komiteja Slovenije opravičil, ker njihovi predstavniki do sedaj niso bili prisotni na podobnih jubilejih in na prireditvah Športnik leta. »Do leta 2018 bom to popravil. Slovenskemu športu, tudi v vašem okolju, bomo skušali zagotovit pogoje, ki jih do sedaj ni bilo. Če ne bi bilo občin, ki v svojih proračunih športom namenijo bistveno več denarja kot država, slovenski šport danes ne bi bil to, kar je,« je med drugim povedal.

Gabrovecm

Slavnostno prireditev so pripravili Mestna občina Celje, Športna zveza Celje, Plesni val (mladinske podprvakinje v hip hopu), učenci II. osnovne šole Celje ter dijaki I. gimnazije v Celju in Glasbene šole Celje z mentorji. Kratko predstavitev zgodovine celjskega športa so povzeli iz monografije 125 let športa v Celju, ki je v nastajanju.

Ples

Filatelistična razstava
Opoldne je župan v avli Narodnega doma odprl razstavo športnih znamk, ki jo je pripravil filatelist Tone Petek. Tematska filatelistična razstava bo na ogled do konca decembra. Predstavljenih je tudi pet osebnih znamk, ki jih je Mestna občina Celje poleg priložnostnega žiga izdala ob 125-letnici športa v Celju.

O športu v Celju
Z ustanovitvijo Celjskega Sokola v letu 1890 šport kmalu ni bil več le pomembno načelo zdravega življenja, ampak tudi učinkovito sredstvo politične mobilizacije. V obdobju po drugi svetovni vojni je značaj prestiža in politične konkurence zamenjal značaj množičnosti in uspešnosti. Leta 1946 je iz tradicije slovensko orientiranih predvojnih celjskih športnih društev nastal znameniti Kladivar in za nekaj let pod eno organizacijsko streho združil vse takratne športne panoge v mestu in tudi na njegovem širšem območju. Že v 50.-ih letih so se začele posamezne športne zvrsti osamosvajati. Poleg množičnega se je vse bolj začel uveljavljati vrhunski, tekmovalni šport in postavil nova  pravila športnega življenja in dela.

O Celju danes upravičeno govorimo kot o športnem mestu s sodobno športno infrastrukturo. Nogometni stadioni Arena Petrol, Skalna klet in Olimp, Dvorana Zlatorog in Golovec, Atletski stadion Kladivar, Bazen Golovec in Letno kopališče, Kegljišče Golovec, drsališče, Center konjeniškega športa Celje in smučišče Celjska koča, športno letališče Celje ter center vodnih športov na Špici  … Le redka, po velikosti primerljiva mesta, se ponašajo s toliko raznolikimi in vrhunskimi športnimi objekti. Mestna občina Celje glede na trende športno infrastrukturo tudi dopolnjuje in posodablja. Tako je v zadnjem obdobju prenovila trim stezo, uredila pustolovski park, zunanji fitnes in gorsko kolesarske poti. 

V Celju delujejo številna športna društva, ki veliko pozornosti namenjajo vzgoji mladih vrhunskih športnikov v športnih šolah, skrbijo za rekreacijo odraslih ter za  interesno vadbe predšolskih in šolskih otrok. Celjska športna društva so tako po kakovosti vadbe kot v razvrstitvi v tekmovalnem sistemu v samem vrhu slovenskega športa, pri tem pa posamezniki in ekipe v nekaterih športnih panogah (rokomet, atletika, judo, kegljanje, kajak, borilni športi, …) dosegajo odmevne uvrstitve na evropskih in svetovnih tekmovanjih ter so tako najboljši promotorji in ambasadorji knežjega mesta.
Pomembno vlogo v športni zgodovini in današnji športni kulturi imajo tudi invalidi in osebe s posebnimi potrebami, ki se ukvarjajo s športom in dosegajo izjemne rezultate.

V mestu ob Savinji je šport način življenja. Individualna športna rekreacija je vedno bolj razširjena, saj se vse več ljudi zaveda pomembnosti zdravega načina življenja. Na sprehodu ob Savinjskem nabrežju in Šmartinskem jezeru srečujemo številne rekreativne tekače in sprehajalce. Anski vrh, Miklavški vrh, poti na Stari grad in na Celjsko kočo so množično obiskane pohodniške poti, lokalne ceste pa polne ljubiteljev kolesarjenja.
V Celju so organizirane tudi številne tradicionalne športne prireditve, maj pa je v zadnjih letih postal Mesec športa v knežjem mestu.                    

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje