Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Državna slovesnost od dnevu Rudolfa Maistra v Celju


Celje, 23. november 2015 - Celje je letos gostilo že dve osrednji državni slovesnosti. Minulo soboto je v Celjskem domu potekala prireditev ob dnevu Rudolfa Maistra. Prireditev so pripravili Mestna občina Celje, I. gimnazija v Celju, Glasbena šola Celje in kulturni ustvarjalec Luka Marcen.

Osrednji govornik na prireditvi je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, goste pa sta nagovorila tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in predsedni Zveze društev general Maister Milan Lovrenčič. Tudi v Celju sicer deluje Društvo generala Maistra, njen predsednik je Uroš Arnuš.

Župan je v svojem nagovoru med drugim povzel Maistrovo delovanje v Celju, general je namreč slabo leto dni živel v našem mestu. V Celje je prišel prav v mesecu novembru, leta 1913, ker se mu zdravje po hudi pljučnici ni več popolnoma povrnilo. Postal je poveljnik celjske izpostave črne vojske. Tega je bil vesel, saj je bilo v mestu tik pred začetkom I. svetovne vojne kulturno in družabno dogajanje zelo pestro. V Celju se je dobro počutil. Kmalu po prihodu v mesto se je pozanimal, ali je med mladimi kaj zanimanja za literaturo. Mladim literatom je veliko govoril o poeziji, zlasti o Prešernu in Župančiču. Postal je vzornik in mentor celjske srednješolske mladine.
Pod njegovim mentorstvom so izdajali »leposlovno znanstvene vaje Savinja«. Maister se je v Celju gibal samo v slovenski družbi, zlasti v Narodnem domu. Med njegovimi znanci v Celju je bil tudi pisatelj, pesnik in dramatik Fran Roš,
po katerem se danes imenuje ena izmed celjskih osnovnih šol. Imel je številna dobra poznanstva, med drugim tudi sodelavca Frana Malgaja, kar se mu je obrestovalo tudi takoj po prevzemu vojaške oblasti
na Slovenskem Štajerskem, ko so pod njegovim poveljstvom v mestu izoblikovali Celjski pešpolk. V drugi polovici novembra 1918 je ta štel več kot 1000 mož in 65 častnikov. Dobro je podprl Maistrovo imenitno akcijo, s katero je v noči 23. novembra 1918 dokončno osvojil Maribor.
Slabo leto je relativno kratko obdobje, pa vendar je Rudolf Maister v tem obdobju, ko je živel v Celju, naredil veliko – kot poet, kulturnik in zlasti kot mentor in podpornik mladine.

Program so oblikovali recitatorji iz I. gimnazije v Celju, Simfonični orkester Glasbene šole Celje (dirigent Matjaž Brežnik), Mešani mladinski pevski zbor I. gimnazije v Celju (zborovodja Tomaž Marčič), solista Matic Zakonjšek in
Tajda Krajnc ter plesalka Sara Jeromel.

Maister zupan

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje