Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Danes in jutri velika verjetnost preseganja PM10

Celje, 27. oktober 2015 - Agencija RS za okolje je sporočila, da je danes in jutri v Celju velika možnost preseganja mejne vrednosti škodljivih delcev PM10 v zraku.

Napoved verjetnosti za preseganje mejne dnevne koncentracije delcev PM10 pripravljajo za območja, za katere je Vlada Republike Slovenije sprejela odloke o načrtu za kakovost zraka ter za mestni občini Koper in Novo Gorico. Napoved velja za lokacije, ki niso pod neposrednim vplivom lokalnih emisij (prometne ceste, kurišča, industrija, delavnice …). Predpisana dnevna mejna vrednost koncentracije delcev PM10 je 50 µg/m3. V koledarskem letu je dovoljeno 35 preseganj mejne vrednosti.

Napoved PM10 za 27. 10 .2015
Danes je velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti PM10 v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Zagorju in Trbovljah. V Murski Soboti, Kranju in Hrastniku so preseganja možna. Na Primorskem preseganj mejne vrednosti ne pričakujemo.

Napoved PM10 za 28. 10. 2015
Jutri je velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti PM10 v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Zagorju in Trbovljah. V Murski Soboti, Kranju in Hrastniku so preseganja možna. Na Primorskem preseganj mejne vrednosti ne pričakujemo.

V primeru napovedane velike verjetnosti za preseganje dnevnih mejnih vrednosti v skladu z Odloki za kakovost zraka priporočajo občanom in pravnim osebam da:
— ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja,
— zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva,
— uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil,
— ne kurijo na prostem.

Delež malih kurilnih naprav v skupnih emisijah delcev PM10 v Sloveniji je kar dve tretjini. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.
Občasne meritve so pokazale, da se prekoračitve mejne vrednosti za delce pojavljajo tudi v krajih izven območij, za katere so izdane napovedi, predvsem v dolinah in kotlinah v notranjosti države, kjer se za ogrevanje kot gorivo pretežno uporablja les. Zato je zaradi zaščite zdravja smiselno upoštevati zgoraj navedena priporočila tudi na takšnih območjih.Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje