Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Nadzor hitrosti v Celju – preventiva in ozaveščanje


Celje, 18. september 2015 – V Mestni občini Celje so na treh cestnih odsekih v bližini šol in v naseljih, kjer je Služba za občinsko redarstvo v sodelovanju s policijo predhodno ugotovila večje število visokih prekoračitev hitrosti, postavljena ohišja za namestitev samodejnih merilnih naprav, v katere se izmenično namešča naprava za meritev hitrosti.

Namen takšnega nadzora nad hitrostjo vožnje je predvsem preventiva in ozaveščanje voznikov, saj je neprilagojena hitrost poleg alkohola še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč. Še posebej hude so lahko posledice neprilagojene hitrosti v strnjenih naseljih ter v bližini šol in vrtcev. Na takšnih mestih je zaradi prisotnosti večjega števila najšibkejših udeležencev cestnega prometa (otrok, pešcev, kolesarjev idr.) ter zaradi večjega števila priključkov na glavno cesto, bodisi z dovoznih poti ali neposredno z dvorišč stavb, vsak trenutek potrebno predvideti, da lahko pride do nevarne situacije. Vsak kilometer prekoračitve dovoljene hitrosti namreč pomeni daljšo pot ustavitve.

Merilna naprava, ki jo občinski redarji izmenično nameščajo v ohišja, beleži podatke o prekoračitvah hitrosti in jih tudi slikovno dokumentira. Vsa mesta, kjer se izvaja takšen nadzor nad hitrostjo vožnje, so označena z obvestilnimi tablami.

Na vseh ostalih cestnih odsekih v bližini šol, vrtcev ter v strjenih naseljih, kjer je bilo predhodno ugotovljeno, da prihaja do prekoračitev hitrosti in je bolj verjeten nastanek nevarne situacije, pa se uporabljata dve samodejni merilni napravi, nameščeni v vozila. Meritve se izvajajo tudi na cestnih odsekih, kjer je bilo po podatkih policijskih postaj v preteklem obdobju več kršitev predpisov in prometnih nesreč.
Pooblastilo za tovrsten nadzor daje občinskim redarjem 15. člen Zakona o pravilih cestnega prometa.

Pri nadzoru so bile v zadnjem času ugotovljene tudi ekstremno izstopajoče prekoračene hitrosti, ki v naseljih, kjer je splošna omejitev 50 km/h, znašajo tudi preko 100 km/h. V takšnih primerih samo srečne okoliščine preprečijo, da ne pride do najhujših posledic zaradi  objestnega ravnanja voznikov. Najvišja izmerjena hitrost je bila 126 km/h.
Lokacije meritev hitrosti se bodo tudi v naprej določale glede na trenutno stanje v cestnem prometu, konstantno pa izvajale  v okolici šol, vrtcev in v strnjenih naseljih.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje