Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Mestni svetniki izrazili pomisleke ob nameravani združitvi Banke Celje in Abanke


Celje, 29. maj 2015 - Mestni svetniki Mestne občine Celje so na 6. redni seji , v torek, 26. 5. 2015, v zvezi s pripojitvijo Banke Celje k Abanki izrazili pomisleke ob nameravani združitvi.

Mestni svetniki, prav tako pa tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, so do napovedane združitve Banke Celje in Abanke kritični. Menijo namreč, da se marsikdo ne zaveda negativnih posledic, ki jih prinaša takšno dejanje, predvsem, če bo do združitve prišlo na način, kot je predlagano, in bo sedež skupne banke v Ljubljani. To po besedah župana Bojana Šrota pomeni, da bo celotna celjska regija, ki je gospodarsko izjemno močna, ostala brez domicilne banke: "S tem se ne smemo kar tako sprijazniti. Ne celjska lokalna politika ne tista, ki nas zastopa na državni ravni." S tem se po njegovih podatkih ne bodo sprijaznile niti zbornice in verjetno tudi gospodarstvo ne. "Zato je prav, da pozovemo lastnika oziroma tiste, ki v imenu lastnika sprejemajo te odločitve, da še enkrat premislijo tudi o posledicah odločitev. Te so po moji oceni tudi zelo negospodarne", je dejal župan.
 
Banka Celje ima v zadnjih letih boljše poslovne rezultate kot Abanka, glavnina negativnih posledic združitve pa bo, kot kaže, kljub temu padla nanjo. Župan Mestne občine Celje tovrstno združitev ocenjuje kot še večjo centralizacijo Slovenije in je prepričan, da bi bilo predvsem glede na nameravano prodajo združene banke precej bolj racionalno, če bi bil sedež v Celju. Ob tem je opozoril, da so naši predniki Banko Celje ustanovili ravno z namenom, da bi imelo lokalno gospodarstvo, ki je bilo takrat zaradi prihoda Južne železnice v vzponu, na domačem terenu kakovosten bančni servis. Danes pa naj bi se temu odpovedali.

Mestni svet Mestne občine Celje je tako soglasno sprejel dva sklepa:
1. Mestni svet Mestne občine Celje poziva lastnika A banke in Banke Celje, da ob nameravani združitvi obeh bank preuči posledice, ki jih bo dobesedna ukinitev Banke Celje imela za gospodarstvo in prebivalstvo celjske regije.

2. Mestni svet Mestne občine Celje prav tako predlaga lastniku, da pretehta prednosti in koristi, ki bi jih imela takšna združena banka s sedežem v Celju.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje