Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Predsednik Republike Slovenije in nemška veleposlanica položila vence na Stranicah

Celje, 16. februar 2015 – V soboto, 14. februarja, je bila pri grobovih na Stranicah žalna komemoracija ob 70-letnici grozovitih pobojev. Komemoracijo sta pripravila Mestna občina Celje in Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev.

V imenu Mestne občine Celje je venec položil Stane Rozman, pooblaščenec župana, vence pa sta položila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in veleposlanica Zvezne republike Nemčije dr. Anna Elisabeth Prinz.

Slavnostni govornik je bil zgodovinar dr. Tone Kregar (Muzej novejše zgodovine Celje).
»… prav je, da še enkrat povemo, kdo so bili  ljudje, ki jih je usodno povezal pošastni zgodovinski metež časa in razmer, v katerih je bilo človeško življenje brez vsakega spoštovanja in cene.
Bili so v nemški zimski ofenzivi ujeti, tudi ranjeni in bolni partizani ter drugi sodelavci in pripadniki slovenskega osvobodilnega protiokupacijskega, antifašističnega  gibanja, ki se je v tem času že močno razmahnilo po vsej deželi. Bili so fantje in  možje različnih starosti od 16. do 64. leta – kmetje, delavci, obrtniki in uradniki, večinoma iz različnih koncev Štajerske, pa tudi iz drugih slovenskih krajev. Bili so različnih svetovnih nazorov in opredelitev, komunisti in kristjani, verni in neverni. Predvsem pa je vsakdo izmed njih bil osebnost z lastno življenjsko zgodbo, upi, strahovi in hrepenenji – nekogaršnji mož, sin, oče ali brat. Čeprav so predstavljali vzorec takratne slovenske družbe in človeka, dejansko niso bili prav nič drugačni od nas, tukaj in zdaj.
Tako zaradi njih, kot tisočev drugih Slovenk in Slovencev, pa tudi pripadnikov drugih narodov, ki so v njem sodelovali, se žrtvovali in končno tudi zmagali, slovenski upor proti okupatorju med drugo svetovno vojno, kljub vsem obsojanja vrednim, zlasti ideološkim skrajnostim in stranpotem, ostaja pomembno zgodovinsko poglavje ter eno glavnih sidrišč naše sodobne identitete.
Slednje dokazujemo in izkazujemo tudi tako, da se vedno znova zberemo na prostoru spomina, kakršen je ta. In čeprav gre za prostor spomina na najtemnejšo, najbolj črno plat naše preteklosti, je to obenem prostor, v katerega že sedem desetletij, tudi na današnji hladen, a sončen dan, pronica svetloba – le opaziti in dojeti jo moramo, pa čeprav ne nujno na isti način,« je med drugim povedal dr. Tone Kregar.

Stranice Pahor

Dr. Tone Kregar, dr. Anna Elisabeth Prinz, Borut Pahor in Stane Rozman

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje