Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Simon Mlakar: »Kultura je postala zatočišče, kotiček, kjer je svet še lep, harmoničen, slikovit.«


Celje, 6. februar 2015 – Včeraj zvečer je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje potekala osrednja slovesnost Mestne občine Celje ob Prešernovem dnevu – Slovenskem kulturnem prazniku.


V celjskem hramu kulture smo obeležili spomin na našega največjega pesnika, avtorja slovenske himne in velikega domoljuba Franceta Prešerna. Umrl je 8. februarja 1849, prav na četrtek.

Osrednji govornik je bil Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje, ki je eden pomembnih soustvarjalcev kulturnega utripa v Celju.
V svojem nagovoru je med drugim povedal, da je na tak dan morda še posebej pomembno, da pogled upremo naprej in navzgor. »Očitno kot narod nismo preživeli ne zaradi naravnih danosti, ne vojaške moči, še manj ekonomske preračunljivosti. Preživeli smo zaradi besede. Preživeli smo zaradi duha. A kot kaže sodobnost, na žalost tudi bolj samovšečen, manj samokritičen in manj pripravljen na spremembe, kot bi bilo za našo skupno bit zdravo.
Danes se zdi, da je umetnost in kultura nasploh postala zatočišče v usodo vdanih duš, zatočišče pred podivjanim tempom, kotiček, kjer je svet še lep, harmoničen, slikovit. In četudi odseva divjost življenja, vseeno ostaja tudi varen. Ker je kljub vsemu le odsev. Življenje, ki nas gleda z odrskih desk, s filmskih platen, slikarskih panojev, črno belih zapisov in meni najbližjega zvočnega plesa melodij. Morda je res tako. Morda vas v polni dvorani virtuoznost koncertnega mojstra še lahko za hip odpelje v nek bolj poduhovljen svet. A žal realnost v vsej svoji brutalnosti ne izgine, ko spet stopimo na ulico. Ko prižgemo televizijo ali odpremo medijsko pipo nenehno slabih novic. Finančna kriza, ki nas že leta drži ukleščene v neko družbeno paralizo, je že zdavnaj prerasla v krizo duha, upanja in vrednot. To pa je stanje, ki ga ne bo mogoče rešiti globalno. Ob tem tudi nima smisla kazati s prstom na politiko. S to krizo bo moral opraviti vsak izmed nas sam.«
… »A vendar ob dnevih, kot je današnji, se zdi, da smo uglašeni na isto noto. Skupaj praznujemo in se poklanjamo ideji, ki nam je lahko kot topel plašč v hudi zimi. Slovenski kulturni praznik je ognjišče, kjer vestalke varujejo plamen naše prihodnosti.
Vsem nam želim, da bi še mnogokrat ob takih priložnostih znali neslišno splesti blagre sedanjosti z upanjem prihodnosti ter v kulturo z veliko začetnico na prvo mesto postaviti medsebojne odnose in medčloveško spoštovanje. Vrednost življenja naj se ne meri po njegovi dolžini, temveč po njegovih darovih,« je povedal Simon Mlakar.

Simon Mlakar

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje