Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Mestna občina Celje pridobila oceno stanja in varnosti Rakuševega mlina po požaru


Celje, 16. oktober 2014 – Mestna občina Celje je za Rakušev mlin, ki je bil kot skladiščni objekt zgrajen leta 1903 in ga je 6. oktobra prizadel močan požar, pridobila izvedeniško mnenje o konstrukcijskem stanju in varnosti objekta. Izvedenec gradbene stroke je ugotovil več resnih konstrukcijskih poškodb objekta, ki lahko povzročijo njegovo nekontrolirano – hipno porušitev.

Po požaru 6. oktobra 2014 je Mestna občina Celje nemudoma pristopila k zaščiti pogorišča ob Mariborski cesti, kjer so objekt Rakuševega mlina s stalno prisotnostjo varovali gasilci in policisti. Celotno območje je sedaj zavarovano z mrežami, ograjo in 24 urnim varovanjem varnostne službe. Gibanje na celotnem ograjenem območju je prepovedano oziroma dovoljeno le pristojnim osebam. Do nadaljnjega je urejena tudi zapora ceste, ki pelje mimo Rakuševega mlina do trgovskega centra Lidl.


V požaru so zgorele oziroma so bile močno poškodovane in porušene vse lesene medetažne konstrukcije, tako dvoetažnega izzidka kot tudi štiri etažnega glavnega objekta, popolnoma uničena je tudi strešna lesena konstrukcija. Strokovna ocena stanja objekta kaže, da je glede na intenziteto požara precej uničeno tudi nosilno zidovje, ki na videz sicer izgleda nepoškodovano.  
 
Zaradi omenjene porušitve lesenih medetažnih konstrukcij so problematične zlasti obodne stene, ki so nestabilne, in jih bo pred kakršnimi koli posegi potrebno ustrezno stabilizirati, tako z zunanje kot z notranje strani, a je zaradi nedostopnosti in nevarnosti v notranjosti to za zdaj še neizvedljivo. Tudi sicer je kakršno koli delo v bližini objekta ali v notranjosti objekta prenevarno in prepovedano, saj lahko zaradi porušitve medetažnih konstrukcij pride do hipne porušitve obodnih zidov, predvsem v primeru vetra ali potresa.
 
Sto enajst let star Rakušev mlin je predstavljal enega najboljših primerov tipične slovenske industrijske arhitekture na prelomu iz 19. v 20. stoletje, zato je bil leta 2002 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot se zaveda, da je škoda, ki jo je povzročil hud požar, neprecenljiva: »Požar zelo obžalujemo, saj gre za kulturni spomenik lokalnega pomena. Upamo, da bomo objekt kljub vsemu lahko ohranili, ali bo to mogoče, pa bodo morali povedati strokovnjaki. Izjemna zahvala gre vsem gasilcem, tako celjskim kot iz drugih okoliških območij, ki so se s svojim delom in požrtvovalnostjo še enkrat več izkazali.«
 
Ker je glede na podano izvedeniško mnenje sanacija objekta zaradi nevarnosti nekontrolirane porušitve v tem trenutku neizvedljiva in ker gre za objekt kulturne dediščine, Mestna občina Celje glede odločitve o nadaljnjih aktivnostih pridobiva vsa potrebna mnenja in strokovne ocene, tudi mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki ga pričakujemo v prihodnjih dneh. Ob predložitvi vseh mnenj se bo mestna občina v sodelovanju s pristojno inšpekcijsko službo odločala o nadaljnjih korakih v zvezi s sanacijo Rakuševega mlina.
 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje