Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Župan Bojan Šrot ob Dnevu državnosti slovesno nagovoril zbrane na Jožefovem hribu

Celje, 27. junij 2014 – V prostorih Doma sv. Jožef v Celju je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot v torek, 24. junija zvečer, s slovesnim nagovorom počastil naš največji praznik, Dan državnosti. Zbrane je uvodoma nagovoril s Cankarjevim Kurentom, nato pa poudaril pomen povezovanja in delovanja za skupno dobro, da bomo lahko našo državo postavili na nove, zdrave temelje.     67-dsc 0792

»Le kdo bi mogel lepše in bolj himnično zapisati besede in misli o naši domovini kot naš veliki pisatelj in rodoljub Ivan Cankar. Zapisal jih je davno pred tisto kresno nočjo v letu 1991, ki je bila zadnja, v naši nekdanji, takrat pretesni, vse bolj zatohli in z nacionalisti obremenjeni domovini. Ko smo se prebudili v nov dan, smo že hodili po novi, svoji poti, poti samostojne Slovenije. Danes se malokdaj vprašamo, zakaj smo pravzaprav izbrali ravno ta dan. Dejstvo je, da je ravno takrat minilo šest mesecev od dne, ko smo na Štefanovo razglasili skorajda soglasno izraženo referendumsko izraženo voljo ljudi, da stopimo na pot samostojnosti. In verjetno je zgolj naključje, da jo bil to ravno dan, ki sledi kresni noči, najkrajši noči v letu. To je dan, ki je imel pri naših prednikih vedno veliko vlogo in pomen. Pravzaprav je to dan čaščenja sonca, hkrati pa je to tudi dan, ko kristjani praznujemo god Sv. Janeza Krstnika. Mogoče pa je vendarle kdo takrat pred 23 leti razmišljal, kako dobro bi bilo, da na našo komaj rojeno, malce nebogljeno domovino posije močno poletno sonce, da bo lahko rastla, brstela in cvetela. Danes se verjetno marsikdo sprašuje, kaj se je zgodilo, kaj je šlo narobe, kje smo naredili napake, da se je tisto čudovito rojstno jutro spremenilo v meglen in deževen dan. Kako je možno, da je danes, 23 let kasneje, v nas vse več razočaranja, brezbrižnosti in nejevolje, da se zdimo sami sebi nemočni stvari spremeniti na bolje, da je v nas samih vse manj veselja živeti v lastni domovini in da se čudovite sanje izpred 23 let počasi spreminjajo v skorajda nočno moro. Kdo nam je ukradel te čudovite sanje?
Slovenci smo zagotovo poseben narod. Tako kot je posebna in enkratna naša domovina, kot je povedal pisatelj. Težko poiščemo in priznamo napake najprej pri nas samih. Seveda je veliko bolj udobno iskati krivce za naše nezadovoljstvo drugje. Radi bi spremembe, ampak te naj se zgodijo tako, da pri sebi ne bi nič spremenili. Verjamemo različnim stereotipnim predstavam kako smo pridni, delavni, iznajdljivi in še kakšni. Smo res taki? Ali pa smo taki zgolj takrat, ko je potrebno na delo kam v tujino. Všeč so nam pravljični politiki, ki govorijo tisto, kar bi radi slišali, čeprav pri sebi zelo dobro vemo, da bi za naše skupno dobro morali podpirati tiste, ki kdaj povedo tudi neprijetne resnice. In nenazadnje, odločili smo se za kapitalizem, oziroma tržno gospodarstvo, vendar kapitalistov ne bi imeli. Marsikdo se v svoji glavi še ni poslovil od iluzij socializma. In če smo pred 23 leti govorili, da bo odslej vse drugače, je danes vse več ljudi, ki si želijo, da bi bilo zopet tako, kot je bilo nekoč. Verjamem, da res ne bo nikoli več tako, kot je bilo. Zagotovo nas večina še ni pozabila zakaj smo se odločili za samostojno pot in zakaj smo bili za to pripravljeni žrtvovati tudi svoje življenje. Svoje sanje in svoje cilje, ki smo si jih takrat zastavili, še vedno lahko uresničimo. Vse pa je odvisno zgolj od nas samih.
Slovenija je naša edina domovina. Kamorkoli drugam bomo šli, vedno bomo tujci. Če smo znali stopiti skupaj v težkih, prelomnih, zgodovinskih časih, in uresničiti tisočletne sanje naših prednikov, ni prav nobenega razloga, da ne bi stopili skupaj danes in vse skupaj postavili na nove, tokrat zdrave temelje. V življenju je potrebno zaupati vase in verjeti v lepšo prihodnost, kajti to je tisto seme, ki nam lahko zagotovi bogato žetev,« je povedal župan in zaključil z mislijo, ki govori o pomenu kresnega ognja:
»Nocojšnje druženje ob kresnem ognju nosi v sebi veliko simbolike. Ljudje so se vedno, že od pradavnine, radi zbirali ob ognju. Domače ognjišče je bilo vedno osrednji prostor, ki je dajal občutek povezanosti in varnosti. Naj bo tudi kresni ogenj simbol našega povezovanja, sodelovanja, sposobnosti sprejemati drugačnost, naj bo vir naše volje in moči, da skupaj spremenimo stvari tako, da bodo v naši ljubi domovini, kot je zapisal pisatelj, živeli srečni, zadovoljni in v srcu veseli ljudje,« nato pa je vsem prisotnim in organizatorjem prireditve iskreno čestital ter zaželel prijetno, sproščeno vzdušje.  

Foto: Egon Horvat
                                                                                   69-dsc 0794

                           
 

 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje