Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

V Celju zasadili jablano bogatinko


Celje, 19. junij 2014 – V sklopu Tedna ljubiteljske kulture (od 15. do 22. junija) je Celje dobilo novo zasajeno staro slovensko drevo, jablano bogatinko, ki simbolizira našo kulturno raznolikost in bogato kulturno dediščino. Pred sedežem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti OI Celje sta včeraj, 18. junija 2014, drevo zasadila župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.
 
DSC 1452

Župana sta v svojem nagovoru poudarila, da sta vesela pobude Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije o zasaditvi sadnega drevesa stare slovenske sorte. Jablana bogatinka je sicer povezana z znamenito rodbino Ipavcev iz Šentjurja, ki so bili skladatelji, zdravniki, narodni buditelji, rodoljubi. Bogatinko, vrsto renete, sta žlahtnila brata Gustav in Benjamin Ipavec. Gustav Ipavec je bil poznan po številnih ponarodelih pesmih, bil je tudi dolgoletni uspešen župan Šentjurja, sicer pa sta se z bratom Benjaminom zelo zavzemala za organiziranost tamkajšnje kmetijske dejavnosti.
 
Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot se je zahvalil za darilo Občine Šentjur in Šolskega centra Šenjtur ter povedal: »Ljubiteljska kultura v Sloveniji je svojevrsten fenomen, saj v raznih kulturnih društvih po državi deluje okoli sto tisoč članov. Prav je, da spodbujamo tovrstne dogodke in geste, prav je tudi, da teden ljubiteljske kulture zaznamujejo ne le ta, ampak še mnogi drugi kulturni dogodki v naši lokalni skupnosti. Na ta način se kulturna društva, zveze, lokalne skupnosti in drugi uspešno povezujejo in snujejo projekte, ki prebivalce in obiskovalce mesta vabijo k vključevanju v pestro kulturno življenje in omogočajo kulturno integracijo. Ker je pomembno puščati sledi, jo bomo danes z zasaditvijo jablane bogatinke pustili tudi mi. Naj bo edinstveno darilo tistim, ki se zavedajo, kako pomembno je v današnjem času ohranjati in razvijati kulturo ter vse tiste dragocenosti, ki so nam jih zapustili naši predniki. Prepričan sem, da bo tega darila veselo tudi naše urbano okolje.«

DSC 1432
 
Župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci pa je poudaril, da so v Šentjurju lahko ponosni na to, da bodo letošnjo jesen (s pomočjo sofinancerskih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj) dobili prenovljen Ipavčev kulturni center. Obenem upa, da bo tudi v prihodnosti potekalo dobro sodelovanje z Mestno občino Celje, ne le na kulturnem, ampak tudi na drugih področjih.

DSC 1455

Prisotni na dogodku, predstavniki različnih kulturnih društev in drugih organizacij, so prisluhnili prijetnemu kulturnemu programu, s prijazno mislijo pa jih je ob koncu nagovoril tudi Živko Beškovnik (JSKD OI Celje): »Naj bo jablana bogatinka simbol za plodno, bogato delo kulturnih ustvarjalcev. V tem drevesu namreč vidimo simbol rasti, razvejanosti, raznolikosti ljubiteljske kulture v Celju, ker to hočemo, znamo in imamo radi. S tem tudi uresničujemo svoje sanje.«
 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje