Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Dan odprtih vrat Zgodovinskega arhiva Celje

Celje, 5. junij 2014 - Ob Mednarodnem arhivskem dnevu in dnevu odprtih vrat slovenskih arhivov je v sredo, 4. junija, Zgodovinski arhiv Celje pripravil Dan odprtih vrat. Direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj je na odprtju sprejel ministra za kulturo dr. Uroša Grilca ter župana Mestne občine Celje Bojana Šrota, ki sta si po krajšem pogovoru skupaj s predstavniki kulturnih in drugih institucij ogledala številne ohranjene fonde in depoje.

Obiskovalci arhiva so si ogledali različne vrste gradiv, fototeko s primeri kostumskih in scenskih skic ter slik posameznih predstav, načine hrambe plakatov in drugih gradiv v albumih. S posebnim veseljem si je župan Bojan Šrot ogledal fond Planinskega društva Celje-Matica, ki hrani zapise najstarejše planinske knjige. Poleg zanimivih pisarniških dokumentov, knjig in zapisov Zgodovinski arhiv Celje hrani tudi najstarejšo slovensko razglednico iz leta 1889. Direktor Zgodovinskega arhiva Celje dr. Borut Batagelj je ob tem povedal, da bo arhiv kmalu imel že 8 km gradiva. 

DSC 1332
 
Udeleženci so si nato ogledali dve provokativni razstavi, »Za poljubčke je dobil vse« in »Umetnost marginalije«: risbe jugoslovanskih politikov«. Prva hrani sodna gradiva in kazenske spise z dodano vrednostjo, ki poleg zapisov ohranjajo tisto, kar v novejših sodnih spisih ne najdemo (razni logotipi, fotografije, kurje kosti, potni listi morilcev, ljubezenska pisma idr.). Druga razstava pa je kontroverzna gostujoča razstava Istorijskega arhiva Pančevo in razkriva originalne ter zelo raznolike risbe politikov iz časa bivše Jugoslavije, nastale v času različnih sestankov in zasedanj. Ta razstava je plod odličnega sodelovanja med obema arhivoma, ki zelo tesno poteka že od leta 2008 in je doslej vodilo v realizacijo več uspešnih skupnih projektov.

 DSC 1316

Na koncu vodenega ogleda po arhivu se je minister za kulturo dr. Uroš Grilc zahvalil za širok diapazon gradiv in drugih dejavnosti arhiva ter posebej čestital za provokativno dejavnost z upanjem, da jo bodo razširili tudi na širše območje. 
 
V četrtek, 5. 6. , ob 19.00, v dvorani celjske mestne četrti Nova vas pripravljajo še filmski večer Podobe Celja in okolice okrog leta 1950.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje