Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Celje podpisalo listino o sodelovanju z najhitreje rastočim turškim mestom Gaziantep

Celje, 19. marec 2014 – V torek, 18. marca 2014, je v Celju potekal sprejem župana in delegacije mesta Gaziantep, 6. največjega mesta v Turčiji, ki je s svojo močno in hitro razvijajočo se industrijo nosilec razvoja v regiji. Župana mest (Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje in dr. Asim Güzelbey, župan mesta Gaziantep) sta v dvorani pod Celjskim stropom podpisala Sporazum o prijateljstvu in sodelovanju med mestom Celje v Republiki Sloveniji in mestom Gaziantep v Republiki Turčiji.


Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je v torek dopoldan sprejel župana mesta Gaziantep z delegacijo. Sprejema so se s strani turške delegacije udeležili župan mesta Gaziantep, dr. Asim Güzelbey, častna konzulka RS v Gaziantepu Mizyal Karabiber Nacaroğlu in vodja mednarodnih in medmestnih odnosov Sahin Cetin. S strani Mestne občine Celje so turško delegacijo polega župana Mestne občine Celje Bojana Šrota prijazno sprejeli podžupanja MOC mag. Darja Turk, direktorica občinske uprave Tina Kramer,pooblaščenci župana MOC (mag. Marko Zidanšek, Stane Rozman, Janko Požežnik) tervodja Kabineta župana mag. Barbara Bošnjak. 
Podpis sporazuma je še posebej počastila prisotnost veleposlanice Republike Turčije v Sloveniji Nje. Eksc. Serre Kaleliter in nekdanjega veleposlanika Turčije Balkana Kizildelija, ki sta ob tej priložnosti poudarila, da bi tovrstni sporazumi morali biti zgled tudi ostalim mestom.

EW3R0147

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je delegacijo mesta Gaziantep pozdravil z besedami: »Danes je za nas prazničen dan in zelo smo veseli, da smo končno našli čas za to srečanje. Že lani smo podpisali listino o sodelovanju, zato kot začetek našega povezovanja štejemo lanski obisk v Gaziantepu. Turčija je gospodarska velesila, mesto Gaziantep pa precej večje od Celja, a nas vsekakor povezuje bogata zgodovinska in kulturna dediščina ter želja po povezovanju na mnogih področjih za dobrobit obeh mest. Zato smo veseli, da je mesto Gaziantep Celje prepoznalo kot dinamično, zgodovinsko bogato in razvojno naravnano mesto. Veselim se tega, da bomo preko medsebojnega sodelovanja spoznavali bogastvo enega in drugega mesta ter da bomo preko izmenjave dobrih praks prebivalcem mest nudili mnoge koristne priložnosti.« 

Mesti sta v Pokrajinskem muzeju Celje (v dvorani pod Celjskim stropom) s podpisom Sporazuma o prijateljstvu in sodelovanju med mestom Celje v Republiki Sloveniji in mestom Gaziantep v Republiki Turčiji zapečatili namero o sodelovanju na področju gospodarstva, izobraževanja, kulture, športa, dela z mladimi idr. in se zavezali, da si bosta izmenjevali informacije, pridobljeno znanje ter dobre prakse za razvoj obeh mest.

EW3R0221

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je ob podpisu sporazuma poudaril: »Gre za prvo celjsko povezovanje z izvenevropskim mestom in tudi prvo tovrstno sodelovanje s Turčijo, od katerega si obetamo dobre medsebojne odnose in sodelovanje na mnogih področjih, zlasti tistih, kjer nam sodelovanja s tujimi mesti še posebej manjka. Iz tovrstnih sodelovanj in povezovanj namreč nastajajo mnogi projekti, ki povezujejo prebivalce mest in so vir pristnih prijateljskih vezi.«
Tudi predstavniki turške delegacije verjamejo in upajo, da bo podpisan sporazum dobra popotnica osnova za dolgotrajne, iskrene in koristne prijateljske vezi ter nadaljnji razvoj ne le obeh mest, ampak obeh držav. Obenem so poudarili, da dejstvo, da je Gaziantep precej večje mesto od Celja, ne predstavlja nikakršne ovire, da mesti ne bi vzpostavili dobrih, koristnih odnosov. 

Listino o sodelovanju sta župana obeh mest sicer podpisala že lani, ko je delegacija Mestne občine Celje na povabilo župana mesta Gaziantep dr. Asima Güzelbeya in na pobudo častne konzulke Republike Slovenije v Gaziantepu Mizyal KarabiberNacaroğlu obiskala turško mesto. Sodelovanje med mestoma se je razvilo iz sodelovanja mladih iz Gaziantepa na mednarodnem razpisu za likovna dela mladih. Pred leti je namreč tesne stike z Gaziantepom vzpostavil vodja Galerije likovnih del mladih Mihajlo Lišanin, ki je že leta 2010 županu prenesel pozdrave in povabilo tamkajšnjega župana.

Verjamemo, da se bomo z našimi prijatelji iz Gaziantepa v bodoče srečevali ob mnogih skupnih dogodkih in da bomo stkali številne vezi, ki bodo bogatile in povezovale prebivalce obeh mest. 
Predstavniki delegacije iz mesta Gaziantep so se ob obisku vpisali v knjigo častnih gostov mesta Celje.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje