Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Župan odkril Nobela

Celje, 22. oktober 2013 – Staro mestno jedro je od včeraj, na ulični fasadi Kvartirne hiše, bogatejše za novo kiparsko upodobitev. S kipom Alfreda Nobela se Turistično društvo Celje pridružuje 180. obletnici rojstva velikega švedskega kemika Alfreda Nobela, obenem pa razkriva njegovo povezanost s Celjem, ki vodi do Cinkarne in Kvartirne hiše.

Letos mineva 140 let od ustanovitve Cinkarne in 180 let od rojstva Alfreda Nobela. Z otvoritvijo kipa in dogodkom Alfred Nobel in Sofija Hess na proslavi ob 140. obletnice Cinkarne Celje je Celje dobilo novo zgodbo, ki pripoveduje o prijateljstvu med Alfredom Nobelom in prvim ravnateljem Cinkarne Albertom Brunnerjem, ki sta si v 19. stoletju veliko dopisovala in razpravljala o potrebah in delovanju nove cinkarne. Oba sta v današnji Kvartirni hiši našla tudi svoji ljubezni, Nobel je zahajal k prijateljici Sofiji Hess, najstarejši hčeri uglednega celjskega trgovca Heinricha Hessa, medtem ko je Sofijina mlajša sestra Amalija postala Albertova nevesta.

Da je do postavitve Cinkarne v Celju leta 1873 tudi prišlo, je imel zasluge takratni celjski župan in ustanovitelj predhodnika Turističnega društva Celje Josef Neckermann, ki je v Gabrjah (ob železnici) zagotovil primerno zemljišče za postavitev obetavnega industrijskega obrata. Ob tej priložnosti so v Kvartirni hiši otvorili tudi razstavo 140 korakov po zgodovini Cinkarne Celje.

IMG 3468

Včeraj je publiko (skoraj 200 obiskovalcev) najprej pozdravil predsednik Turističnega društva Celje Matija Golner, sledila sta pozdravna govora župana Mestne občine Celje Bojana Šrota in predstavnika slovensko-švedskega prijateljstva Janeza Pergarja.

IMG 3457

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot
je ob odkritju kipa med drugim povedal: »Z današnjo obeležitvijo dajemo Celju nov in pomemben del v zgodovinski mozaik našega mesta. Vesel sem, da nas je zgodovina pripeljala na povezavo obeh imen v našem mestu.«

Doprsni kip Alfreda Nobela, ki bo doslej krasil pritličje ulične fasade Kvartirne hiše, je po lastnih slikarskih predlogah izdelal celjski slikar in kipar Stevan Djukić.

IMG 3462

Po odkritju doprsnega kipa je sledila uprizoritev Čajanke Sofije Hess. Igralski del uprizoritve je delo mladih celjskih ustvarjalcev: Maje Horvat, ki je napisala besedilo, Neže Strenčan, ki je zaigrala v vlogi Sofije, in Luka Marcena, ki je poskrbel za režijo. V programu so sodelovale tudi članice in člani Celjske folklorne skupine ter posebna glasbena gosta: pianist Klemen Golner in tenorist Damjan Ristić iz Zavoda aktivne kulture ZAK iz Ljubljane.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje