Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Spominsko obeležje kraljici Barbari Celjski v Pragi

Celje, 3. julij 2013 - V soboto, 6. julija 2013, ob 8. uri bo v katedrali Sv. Vida na Hradčanih v Pragi svečana otvoritev spominskega obeležja slavni Celjanki in trikratni kraljici Barbari Celjski.
 
Odkritje in posvetitev spominskega obeležja Kraljici Barbari Celjski bo potekala v sklopu svečane svete maše, ki jo bo ob zaključku večdnevnega romanja ob proslavitvi 1150. obletnice prihoda bratov Cirila in Metoda na Moravsko, daroval in vodil celjski škof, msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Dogodka se bodo udeležili tudi pooblaščenec župana Mestne občine Celje in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman z delegacijo, člani Turističnega društva Celje ter veleposlanica Republike Slovenije na Češkem, mag. Smiljana Knez.
Projekt Kraljica Barbara s postavitvijo spominskega obeležja slavni Celjanki ter ogrsko-nemško-češki kraljici je začel zoreti že leta 2011, ko je bila v Celju v sodelovanju s Škofijo Celje spominska maša ob 560. obletnici smrti Barbare Celjske. Projekt Kraljica Barbara se je nato nadaljeval v aprilu 2012, ko so predstavniki Mestne občine Celje, Pokrajinskega muzeja Celje, Turističnega društva Celje in  Škofije Celje ob podpori  Veleposlaništva RS na Češkem obiskali Prago, kjer je Turistično društvo izvedlo srednjeveški sprevod po praških ulicah.  S svečano mašo so  obudili spomin na nekdanjo češko kraljico, ki je svoje večno počivališče dobila v hradčanski katedrali med velikimi imeni češke zgodovine.
Za postavitev spominskega obeležja Barbari Celjski, ki je vgrajeno v tleh ob oltarju Andrejeve kapele v katedrali Sv. Vida v Pragi, je bilo zaradi strogih spomeniško varstvenih normativov in zahtev češke strani potrebnih več kot leto dni intenzivnih pogovorov med celjsko škofijo, slovenskim veleposlaništvom na Češkem ter praškim kapitljem in tamkajšnjimi varuhi kulturne dediščine. Tudi zato je sobotni dogodek s postavitvijo spominskega obeležja v objekt češkega nacionalnega pomena velik uspeh sodelovanja institucionalnih in prostovoljnih organizacij.
Obeležje pomeni tudi velik korak naprej pri svetovni promociji celjske zgodovine, kulture in turizma, saj Prago in njeno najpomembnejšo katedralo letno obišče več milijonov turistov z vsega sveta.

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje