Here is a great website where you can find free website templates or buy professional joomla templates online.
NOVICE IN OBVESTILA

Dr. Ivan Stopar predstavil svojo knjigo o dediščini knežjega mesta

Celje, 17. januar 2013 – Častni meščan Celja dr. Ivan Stopar je danes v dvorani Barbare Celjske v prenovljenem delu Knežjega dvorca predstavil svojo knjigo »Celjske impresije – dediščina knežjega mesta«.
Knjiga predstavlja pogled na zgodovino knežjega mesta iz posebne perspektive, skozi oči uglednega avtorja, umetnostnega zgodovinarja in konservatorja dr. Ivana Stoparja, ki je v letu 2012 za svoje življenjsko delo prejel naziv častni meščan Celja. Avtor je knjigo pripravljal v tesnem sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje, izid pa je podprla Mestna občina Celje.

Župan mestne občine Celje Bojan Šrot se je zahvalil avtorju in med drugim povedal, da bo njegova knjiga tudi lepo protokolarno darilo, s katerim se lahko pohvalimo in razširimo besedo o bogati zgodovini knežjega mesta. Povedal je, da imamo Celjani radi knjige, sploh takšne, ki pripovedujejo o našem mestu, saj smo na svojo zgodovino upravičeno ponosni. Govorjena beseda, je dodal, hitro potone v pozabo, pisana pa je večna in bo pripovedovala še številnim rodovom za nami.

Knjiga Celjske impresije – dediščina knežjega mesta razkriva izjemno pomembno vlogo, ki jo je imelo Celje s svojo kulturno dejavnostjo v slovenskem prostoru in izven njega ter je dragocen prispevek k zapisom o mestu Celje.

GREG0459

O avtorju

Dr. Ivan Stopar
je v letu 2012 za življenjsko delo prejel naziv častni meščan Celja. Sodi med ugledne slovenske umetnostne zgodovinarje in konservatorje, njegovo delo ni prepoznavno le v Sloveniji, temveč tudi širše v Evropi. Bil je prvi ravnatelj Zavoda za spomeniško varstvo v Celju in bil s svojo strokovnostjo, široko razgledanostjo in ogromnim znanjem zgled mlajšim sodelavcem. Posebno pozornost je namenjal gradovom, kastelologijo je opredelil kot samostojno vedo in uvedel strokovni termin, ki je danes splošno sprejet. Opredelil je razvoj srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem ter opravil topografijo številnih grajskih stavb po Sloveniji. Gradove je slovenski in tuji javnosti predstavil v številnih knjigah, med drugim v delu Gradovi na Slovenskem, ki je bilo večkrat ponatisnjeno in tudi prevedeno v različne tuje jezike. Celjskemu Staremu gradu je na novo opredelil stavbno-zgodovinski razvoj ter dolga leta vodil njegovo obnovo. V Knežjem dvorcu je prepoznal enega ključnih srednjeveških fevdalnih objektov v tem delu Evrope in sodeloval pri opredelitvi konservatorskih izhodišč ter kot svetovalec pri obnovitvenih delih. Med prvimi konservatorji v Sloveniji je posvečal pozornost historičnim urbanim celotam in tako za staro mestno jedro Celja že zelo zgodaj opredelil spomeniškovarstvene smernice za prenovo. Njegova študija Spomeniškovarstveni red za staro mestno jedro v Celju iz leta 1968 je bila v svojem času pionirsko delo in v marsičem še danes ni presežena. Rezultate svojega znanstveno-raziskovalnega dela je redno objavljal v številnih knjigah in člankih. Njegova dela so nepogrešljiv vir za proučevanje zgodovine mesta Celje.

GREG0477

Foto: Gregor Katič 

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje
10x10
telefon: 03 42 65 700
10x10
e-pošta:   mestna.obcina@celje.si
splet:   moc.celje.si
Uradne ure v mestni upravi
Mestne občine Celje
ponedeljek:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sreda:
od 8.00 do 11.00 in od 12.00 do 16.30
petek:
od 8.00 do 12.30

Iskanje

© 2012 Mestna občina Celje